Tanja Stupar Trifunović dobila nagradu za književnost EU

Radiosarajevo.ba
Tanja Stupar Trifunović dobila nagradu za književnost EU

Banjalučka spisateljica Tanja Stupar Trifunović dobitnica je ovogodišnje EU nagrade za književnost 

Nagrada EUPL dodijeljena joj je za roman Satovi u majčinoj sobi!

Ovaj roman bio je u užem izboru za NIN-ovu nagradu 2014, kao i u užem izboru za nagradu Biljana Jovanović.

"Šta je to što u životu žene ima ukus gorkih badema? Ti si neprobavljivo mjesto u meni. Majka ćuti izdužena kao okomiti rub prozora koji vodi ka terasi. Otac lupa tanjire o pod. Lupa riječi teških i surovih. Majka ćuti teško i surovo. Buka i tišina, teško i surovo. To je ljubav. Neprobavljivo mjesto u meni. Teško i surovo." Satovi u majčinoj sobi

Intervju sa Tanjom Stupar Trifunović za Radiosarajevo.ba

U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba Tanja Stupar govorila je o svojoj poeziji i književnom radu. Na pitanje zašto su Banja Luka i Sarajevo politički još uvijek dalje nego što bismo to možda htjeli priznati, te kako stoje stvari kad je kultura u pitanju, književnica odgovara: 

"Političke podjele su se oduvijek, pa i danas, prelamale, a često i završavale u književnosti. Ne bih mogla sa sigurnošću reći da su povezani ili potpuno razdvojeni, uvijek je riječ o pojedinačnim ljudskim pričama, odnosima i izborima. Neki su daleki, neki bliski. I to je stvar lične odluke. Lična odluka je i to koliko će nas politika udaljavati ili zbližavati i koliko ćemo joj dopustiti da to čini ili ćemo ipak svoje međusobne odnose graditi na nečem stabilnijem i boljem od politike tj. onog što danas podrazumjevamo pod pojmom politika. Pri tom ne mislim samo na našu zemlju, čitav svijet je postao poligonom jedne nastrane, brutalne i prljave politike."

Tanja Stupar Trifunović jedno je od najpoznatijih imena savremene bh. poezije. Rođena je u Zadru 1977, a rat ju je doveo u Banju Luku gdje danas živi. Glavna je i odgovorna urednica časopisa za književnost, umjetnost i kulturu "Putevi", a zaposlena je u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS. Može se pohvaliti sa četiri knjige poezije, zbirkom priča i romanom. Radovi su joj prevođeni na engleski, njemački, poljski, slovenski, makedonski danski i francuski.

Knjiga O čemu misle varvari dok doručkuju je nagrađena nagradom UniCredit banke za najbolju knjigu objavljenu u BiH u 07/08 i bila je u užem izboru za književnu nagradu za Istočnu i Jugoistočnu Europu (CEE Literature Award).

Knjiga poezije Glavni junak je čovjek koji se zaljubljuje u nesreću nagrađena je Književnom nagradom ''Fra Grgo Martić'' za najbolju knjigu poezije, za 2009. godinu. Roman Satovi u majčinoj sobi nagrađen je trećom nagradom na konkursu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva RS “Zlatna sova” za najbolji neobjavljeni rukopis romana u 2014. godini. Dobitnica je nagrade Počasno Racinovo priznanje 2014. godine.

Čestitamo književnici na ovom vrijednom priznanju!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije