Tamara Lukić vješto spaja svijet mode i nauke

Radiosarajevo.ba
Tamara Lukić vješto spaja svijet mode i nauke
Tamara Lukić ima 19 godina i nakon završene Srednje medicinske škole u Sarajevu njen izbor bio je Prirodno-matematički fakultet, gdje trenutno pohađa drugu godinu na Odsjeku za genetiku.

Ova ambiciozna djevojka aktivno je trenirala deset godina umjetničko klizanje te nastupala na mnogim međunarodnim takmičenjima. Svojevremeno je bila i prvakinja Bosne i Hercegovine u svojoj kategoriji. Završila je i Muzičku školu u Sarajevu na Odsjeku za flautu. Danas voli u slobodno vrijeme plesati zumbu.

U posljednje vrijeme mnogo energije uložila je pripremajući se za takmičenje izbor Miss BiH za Miss svijeta. Bila je među 20 finalistica.

"Neopisivo sam sretna što sam imala priliku da učestvujem na izboru jer sam o njemu maštala dok sam još bila djevojčica. Moram priznati da sam na početku očekivala da će među djevojkama biti ogromno rivalstvo, ali na moje iznenađenje sve smo postale jako dobre prijateljice zbog čega je ovo iskustvo dodatno uljepšano. Osvajanje titule Miss televotinga je nešto što je zaokružilo moje ovogodišnje učestvovanje i zbog čega ću se rado sjećati ovog izbora do kraja života. Iako sam već dugo u svijetu mode, za mene je ovo bio podsticaj da se počnem još ozbiljnije baviti ovim poslom.

U svijetu mode je, kaže, od četrnaeste godine, kada se prvi put prijavila u školu manekena. Nedugo nakon toga učestvovala je na prvom Fashion weeku u Sarajevu, nakon čega se angažmani nižu jedan za drugim.

Svjesna je, kaže, da je to posao koji se malo ili nikako ne cijeni kod nas. “Za stvaranje pristojne karijere definitivno je neophodno otići van granica naše države.”

No, svakako za Tamaru postoji druga opcija, a to je njena ljubav prema genetici.

“Genetika je za mene oduvijek bila grana biologije koja me oduševljavala. Način nasljeđivanja naših vanjskih i unutrašnjih osobina od predaka je naprosto fascinantan. Uvijek me zanimalo zbog čega smo mi baš takvi kakvi jesmo i šta nas to određuje kao osobe, a posebno mi je interesantan dio o nasljeđivanju pojedinih bolesti s generacije na generaciju. Moram priznati da koliko god da je zanimljivo da je ujedno teško i komplicirano za shvatiti”.

Iako svjesna malih mogućnosti za napredak mladih u našoj zemlji, Tamara Lukić nastavlja jednakim entuzijazmom koračati naprijed, nadajući se da će jednog dana biti bolje.

“Mislim da je položaj mladih u BiH takav da imamo jako male mogućnosti za napredovanje zbog čega dosta obrazovanih ljudi napušta zemlju. Nažalost, mladi ovdje imaju tako male podsticaje da je skoro nemoguće da stvore sebi pristojan život, a možda je i gore to što nema nekih naznaka da bi se stvari mogle promijeniti u bližoj budućnosti”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije