Tamara Ljubičić, graciozna Trnoružica koja živi za balet

J. Ć.
Tamara Ljubičić, graciozna Trnoružica koja živi za balet
/ Don Quijote

Graciozni pokreti balerina i baletana kao i vrhunska tehnika kojom moraju vladati, uvijek izazovu oduševljenje publike. 

Još kao petogodišnja djevojčica, Novosađanka Tamara Ljubičić znala je da će ples biti veliki dio njenog života.

Prije Osnovne baletske škole, išla je na ples i gimnastiku, ali kaže za portal Radiosarajevo.ba da je balet ono što joj se dopalo već nakon prvog časa.  

"Još kao curica sam zavoljela pokret, jer tada nisam znala šta je zapravo balet. S obzirom na to da sam bila isuviše mala da upišem Osnovnu baletnu školu, počela sam s časovima baleta kada sam imala pet godina. Dopalo mi se od prvog časa i tada se rodila velika ljubav prema ovoj umjetnosti", govori za naš portal Ljubičić.

Tamara Ljubičić - undefinedFoto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Tamara Ljubičić

Ova dvadesetosmogodišnja balerina već je  dvanaest sezona članica ansambla Sarajevskog baleta, a ostvarila je brojne solističke uloge. Da je sve u njenom životu vezano za balet, pokazuje i činjenica da je njen zaručnik Boris Vidaković, također, baletan, koji je, isto kao ona, angažiran u istom ansamblu.

Uspavana ljepotica se vratila: Tamara Ljubičić oživjela princezu Auroru

"Upoznali smo se u Novom Sadu i zajedno smo došli u Sarajevo što je za mene bio jedan veliki korak, jer sam imala 18 godina. Uvijek je dobro u baletu imati nekoga ko će iskreno da vam kaže kako ste odigrali predstavu. Jedno drugom smo najveći kritičari ali i najveća podrška", otkriva.

Tamara Ljubičić - undefinedFoto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Tamara Ljubičić

Da biste se bavili ovim pozivom potrebne su godine vježbanja, učenja, odricanja, ali ponajviše ljubavi prema ovoj vrsti umjetnosti.

"Neko ko želi da se bavi baletom prije svega mora voljeti ovu vrstu umjetnosti, jer balet zahtijeva mnogo odricanja i izazova. Potrebno je i dosta ljubavi i upornosti jer je jako težak i dugačak put do scene, pozornice i prve predstave. U suprotnom, ne možete se baviti ovom profesijom", napominje Ljubičić te dodaje da je balet za nju način života.

Graciozna balerina s licem djevojčice plijeni i figurom. Tamaru smo pitali kako održava liniju?

"Bez obzira što su svakodnevno naporni treninzi, vježbe, zatim probe i predstave, balerine moraju paziti na ishranu", istaknula je za portal Radiosarajevo.ba Tamara Ljubičić. 

Tamara Ljubičić - undefinedFoto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Tamara Ljubičić

Zanimalo nas je do kada se balerina može profesionalno baviti umjetnošću, te da li je ikad razmišljali o tome čime će se baviti nakon baleta?

"Da, to je vječno pitanje. Nakon završetka karijere navjerovatnije da ću ostati u ovoj umjetnosti. Kada vam je cijeli život posvećen baletu, onda tu ostajete do kraja. Postoji dosta zanimanja koja su usko vezana uz moju profesiju. Da li će to biti repeticija ili podučavanje mladih, vidjet ćemo. Želja mi je da svoje znanje prenesem i na mlade generacije. To je jednostavno moj izbor!"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije