Šta do danas znamo o Mariju Kordiću (HDZ), novom gradonačelniku Mostara

10
L. R, F. V.
Šta do danas znamo o Mariju Kordiću (HDZ), novom gradonačelniku Mostara
Foto: HDZ BiH / Mario Kordić

Doktor Mario Kordić, iz Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, izabran je danas za novog gradonačelnika Mostara.

Izabran je u trećem krugu glasanja na sjednici Gradskog vijeća.

On je u trećem krugu glasanja dobio podršku 17 od ukupno 35 gradskih vijećnika.

Doktor Zlatko Guzin, kandidat Koalicije za Mostar dobio je 16 glasova. Dva su glasačka listića nevažeća. U prva dva kruga nijedan od ove dvojice mostarskih ljekara nije imao potrebnu dvotrećinsku većinu.

Prvi je ovo gradonačelnik kojeg je Mostar dobio nakon skoro 17 godina duge vladavine Ljube Bešlića, stranačkog Kordićevog kolege. 

Danas je u prvom obraćanju Kordić rekao da je izuzetno emotivan, "da nema gubitnika, a da je Mostar jedini dobitnik": "Od danas radimo kao jedna duša. Od mene možete očekivati da budem 'motor grada' i da ću od vijećnika očekivati da mi sa svojim prijedlozima ili sugestijama ukažu ukoliko 'krenem na stranputicu'."

Poručio je kako će sve svoje znanje i energiju uložiti da Mostar bude na ponos i da zajedno žive u miru.

Ko je, šta je?

"Od vas očekujem kad imate kakvu potrebu i sugestiju da me slobodno kontaktirate jer očekujem da radimo kao jedno. Mislim da je funkcija gradonačelnika prvi među jednakima", poručio je Kordić vijećnicima.

Obećao je da će svo znanje i energiju uložiti u dobrobit grada: "Nadam se da jedra okrećemo u vjetar i da ćemo stići druge sredine. Molim vas i za pomoć i za strpljenje."

Kordić trenutno obnaša funkciju direktora Doma zdravlja Mostar.

Zanimljivo je da na stranicama HDZ-a, Doma zdravlja Mostar, ali i Kordićevim stranicama na društvenim mrežama ne postoji biografija ovog doktora i političara.

Ono što je javnosti poznato jeste da je Kordić doktor specijalist urolog. Kažu da je vrstan ljekar; na stranici researchgate pronašli smo šest njegovih stručnih publikacije. Također se, listajući različite natpise o njemuiz istih izvora, mogu uočiti opisi kako je "obiteljski čovjek" i da ima suprugu.

Uz to je docent - profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

!  / Međunarodna zajednica oglasila se o izboru gradonačelnika Mostara 

U decembru prošle godine Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru dodijelio mu je za „osobit doprinos u radu i promicanju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru“. Dekan prof. dr. sc Milenko Bevanda kazao je tada da ovo priznanje dr. Kordiću dodjeljuje zbog njegovog iznimnog angažmana u nastavi, ali i kroz pomoć i suradnju Doma zdravlja Mostar s Medicinskim fakultetom.

Njegovo ime ne veže se za afere, a HDZ-u bliski mediji često su izvještavali o tome kako se "istaknuo radeći za vrijeme pandemije". 

Iako je poznati mostarski ljekar govorio i o "europskom Mostaru" i lokalnim temama i potrebi da se u Mostaru promijeni dosta toga, čini se da je ključna bila njegova mobilizatorska poruka da je "Mostar stolni grad Hrvata". Za Čovića je to, po nekima, bila borba na "život i smrt".

"Grad Mostar je stolni grad svih Hrvata, ali je isto tako i europski i kozmopolitski
grad svih njegovih stanovnika za što se mi zalažemo. Hrvatski narod i HDZ BiH kao
stožerna stranka hrvatskog naroda jedini zagovaramo jednakopravnost svih
naroda na području cijele Bosne i Hercegovine", kazao je Kordić 2. decembra u
intervjuu za HMS blizak HDZ-u, koji se može naći na zvaničnoj stranici HDZ-a BiH, te dodao:

"Nema niti jednog razloga da tako ne bude i u Mostaru, iako naši zahtjevi da to bude pravilo u svim sredinama ne nailaze na podršku od stranke Bošnjaka. Bosna i Hercegovina je zemlja tri konstitutivna naroda, i naravno da postoje odnosi među narodima, i postojat će još dugo, ali tu dolazimo u sličnu situaciju kao i sa sintagmom duboko podijeljen grad, gdje nacionalni odnosi odnosno problematiziranje istih služe za ostvarivanje privatnih političkih i/ili financijskih ciljeva određenih skupina, umjesto da se doživljavaju kao realnost i možda prilika da ovaj grad bude
kvalitetnije mjesto za život".

Čovićeva politika

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović potvrdio ovakve stavove Kordića, nakon što se potpredsjednik SDA Denis Zvizdić oštro usprotivio navodima o "stolnom gradu" Mostaru.

"Mostar i da ima pet stanovnika biće stolni grad Hrvata. Treba razumjeti šta je stolni grad. Ovdje je naša sveučilišna bolnica, kazalište, sveučilište. Mostar će biti stolni grad ne samo Hrvata Mostara, već i drugih Hrvata, za razliku od dva naroda koja imaju stolni grad u Sarajevu i Banjaluci", rekao je tada Čović.

Čović je rekao da "nikome ko bude želio graditi Mostar vrata neće biti zatvorena".

"Nikome neće biti uvjetovanja za bilo što", kazao je Čović upitan na koje partnere u
vlasti HDZ računa.

Na pitanje šta će prvo uraditi ako danas postane gradonačelnik, Kordić je uoči sjednice rekao: "Ako se to dogodi, prvo što ću učiniti je to da u pozvati sve na jedno piće i čašicu druženja svih 35 vijećnika, da ostavimo ovo što je iza nas bilo i da počnemo zajedno raditi, konstruktivni biti i predlagati dobre teme i raditi na njima. Siguran sam da ćemo napraviti dobar posao, bez obzira što su pale teške riječi. To je ipak bilo u sklopu političke borbe i to je normalno."

Također je, prije izbora, na pitanje kako vidi Mostar u naredne četiri godine, odgovorio: "U naredne četiri godine Mostar vidim kao funkcionalan grad po mjeri svakog čovjeka. Grad optimizma u kojem će biti više sretnijih i zadovoljnih ljudi – građana koji su osvijestili moć participacije i koji aktivno sudjeluju u raznim procesima i kreiranju gradskih politika."

Kordić je prethodno rekao i kako će predložiti da se svi vijećnici odreknu naknade za prvi mjesec s obzirom na odugovlačenje procesa u Gradskom vijeću: "Nismo zaslužili ni marku", kazao je tada.

S obzirom na to da je Kordić trenutni direktor Doma zdravlja Mostar postao gradonačelnik, na njegovo mjesto će sada morati doći novi direktor. Potvrdio je to i sam Kordić neposredno pred prvu sjednicu Gradskog vijeća Mostara.

Ko će umjesto Zelenike:

Izbor Maria Kordića na poziciju gradonačelnika Mostara znači da predsjednik Gradskog Vijeća više moći biti HDZ-ov Ivan Zelenika.

Ovo će mjesto sada pripasti jednom od kandidata druge nacionalnosti.

Najvjerojatnije, na poziciju će biti izabran Salem Marić (SDA).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije