Slijepa od rođenja: Zbog loših uslova napustila fakultet pa otvorila masažni studij

S. H.
Slijepa od rođenja: Zbog loših uslova napustila fakultet pa otvorila masažni studij
Foto: Privatni album / Delila Veladžić

Delila Veladžić iz Velike Kladuše slijepa je od rođenja.

Ova vedra 22-godišnjakinja sa roditeljima i bratom preselila se u Sarajevo kako bi se mogla obrazovati, jer u glavnom gradu Bosne i Hercegovine postoji Centar za slijepa i slabovidna lica, koji je Delila i pohađala, a od akademske 2016. godine studirala je engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Slijepa od rođenja: Delila Veladžić studira engleski jezik i književnost

Devetnaestogodišnja Delila Veladžić iz Velike Kladuše ne vidi od rođenja. Sa roditeljima i bratom preselila se u Sarajevo kako bi se mogla obrazovati, jer u glavnom gradu Bosne i Hercegovine postoji Centar za slijepa i slabovidna lica, koji je Delila i pohađala. Od ove akademske godine studira engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Ipak, zbog toga što uslovi na fakultetu nisu prilagođeni osobama s posebnim potrebama, o čemu smo već pisali, Delila je morala napustiti studij i vratiti se u rodnu Kladušu.

Iako je nailazila na brojne poteškoće gdje god je boravila, Delila nije odustajala od toga da živi normalnim životom uz svesrdnu podršku svoje porodice. Po povratku u svoj rodni grad otvorila je masažni studio "Lilly". Tim povodom ponovo smo razgovarali s Delilom za Radiosarajevo.ba.

U Sarajevu je, u Centru za slijepu i slabovidnu djecu u Nedžarićima pohađala fizioterapeutsku srednju školu. Želja njene majke je bila da nastavi isti studij, no Delilu je studij engleskog jezika više zanimao. 

"Studij sam morala napustiti zbog toga što mi materijal nije bio prilagođen. Nisam imala adekvatne uslove i zato sam nažalost morala odustati", rekla je Delila za naš portal.

Uprkos pokušajima da studira kao i svi drugi, neuslovna zgrada Filozofskog fakulteta i nastavni materijal primorali su je da napusti studij u konsultaciji sa svojim roditeljima, nakon čega je Delila obavila pripravnički staž, položila državni ispit i stekla licencu za fizioterapeuta. 

"Moji roditelji su prije godinu i po dana odlučili da se vrate u Veliku Kladušu. U konsultaciji s njima šta bih željela ovdje raditi, oni i ja smo imali viziju, da otvorim salon za masažu. Našli smo prostor i iznajmljujem ga već godinu dana, a salon sam otvorila 20. aprila ove godine", rekla nam je Delila objašnjavajući kako joj posao dobro ide, ali i kako je sretna jer je njen rad legaliziran.

Iznenađena je, kako kaže, jer su mušterije jako zadovoljne njenim radom i već je stekla njihovo povjerenje.

"Ima ljudi koji se vraćaju više puta, što mi je jako drago, jer mi je drago da cijene moj trud i rad", prokomentirala je Delila za Radiosarajevo.ba navodeći kako za sada nema nikakvih problema u poslu.

Za osam mjeseci uradila je, kaže, više od 250 masaža. 

Njen pozitivni duh i želja za radom sigurno su inspirativni. Unatoč tome što ne vidi, Delila koristi tehnologiju i komunicira kao i svi mi preko društvenih mreža, šminka se i izlazi.

Njena priča treba potaknuti i druge osobe s invaliditetom za rad na sebi, a na nama je da im olakšamo svakodnevne uslove i pomognemo u životu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije