Slastice kojim Sarajlije ne mogu odoljeti: Upoznajte vještu Aidu Krstić

Fena
Slastice kojim Sarajlije ne mogu odoljeti: Upoznajte vještu Aidu Krstić
"Slatko je slatko" moto je Sarajke Aide Krstić, a njena priča se uklapa u pretpraznične dane, u susret Božiću i Novoj godini, posebnim decembarskim prigodama kad su kolači nezaobilazni na trpezi.

"Poslije rata sam 17 godina radila za strance. Prikupila posve drugačije iskustvo od predratnog. Dobrog i lošeg, kao i u svakom poslu i shvatila, da mi je dosta. Da želim nešto novo i drugačije, a prije svega, uživati u životu i njegovoj ljepoti. I tako, prijevremena penzija i odjednom vremena na raspolaganju za sve što volim... da iščitam sve knjige koje me zanimaju, da odem na izložbe, družim se s prirodom, ljudima koji me obogaćuju", započinje razgovor o svom novom angažmanu koji je osmislila i počela realizirati odlaskom u penziju, Aida Krstić.

Duhovita i komunikacijski ležerna kaže kako su porodica i dom uvijek bili njeno glavno sidro i njena luka. I cijela porodica učestvuje i daje joj podršku u njenom novom angažmanu- pravljenju slastica.

"Suprug ima najtananije nepce i daje najbolje savjete što se tiče okusa ... i sve je prava mala porodična manufaktura! A svi učestvuju u smišljanju naziva za kolače - poput igre asocijacija", pojašnjava Aida koncept svog rada.

Nazivi kolača su neuobičajeni, i intrigantni, a takvi su i opisi slastica sa Aidinim savjetima za koju prigodu ih poslužiti.

Tako je "Diva" čedna, djevičanska, a zavodljiva: banana, datulja, tamna čokolada…nevjerojatan spoj okusa. Užitak bez grižnje savjesti, bez brašna i šećera, bez glutena. Sama sa sobom, sa gostima ili za poklon. "Fantazija", je , kako kaže Aida XXL rolat od pjenastog tijesta od bjelanca, ljuspica od prženog badema, šlaga, svježih bobica šumskog voća. Reže se u bogate šnite za prijatno poslijepodne s dragim osobama uz pijuckanje kafe, čaja, pjenušaca ili desertnog vina, lagane teme i neka topla nota...

U "Harmoniji" se ljube kesten pire i pekanski orah, uz toplinu čokoladne kreme i nevin pokrov od vrhnja. Eksplozija okusa.

Čoko praline koje priprema Aida su za posebnu pažnju, za zavesti, za reći volim te...

" Obožavam kreativnost svih pravaca, a kuhanje je veoma kreativno. Napose slastice! Mogu biti zavodljive, sexi, ali i otmjen način za pokazati, da nekog cijeniš. Ugostiti po meni znači sam se potruditi i napraviti. Tako je i sa poklonima - domaći, ručno rađeni, jer samo u takve je duša utkana. U mojoj slatkoradionici nastaju slastice iz ljepote za ljepotu", kaže Aida.

Neki kolači imaju i svoje posebne priče.

"Želja i ideja je, da se vremenom i te priče ispričaju na blogu. Poneki kolač dobije ime po jednom od osnovnih sastojaka od kojih je sačinjen poput "Phoenix" ( phoenix dactylifera, lat.naziv za datulju), ili "Mrkvica", koja je savršenstvo između lješnjaka i svježe mrkve, a "Allegra" je uobičajen pozdrav u jednom dijelu Švicarske, čiji sam tradicionalni kolač malo modernizirala i prilagodila, a pozdrav znači nešto poput "raduj se"! Dakle, svaki kolač asocira na nešto, pa otuda i nazivi. Na taj način želim također pobuditi radoznalost potencijalnih kupaca", kaže Aida.

Na pitanje otkuda takva promjena, da kao ekonomista nakon višegodišnjeg rada u jednoj ambasadi u Sarajevu, počne kao "prijevremena penzionerka" praviti kolače za prodaju kaže kako su suprug i ona uvijek rado kuhali, eksperimentirali, koristeći mnogo začina. Uvijek su prijatelje, putnike u egzotične zemlje, molili da im donesu pokoji začin.

"Kolači su moja domena, a ideje dolaze veoma različito: pratim emisije pojedinih priznatih kuhara, pa učim o spojevima i reakcijama namjernica, tehnici itd. Uvijek sam bila štrebe",kroz smijeh kaže Aida i dodaje da za slatkiše posebno cijeni Novozelanđanku Anabell Langbein.

A ono najvažnije, šta su i po kojim receptima nastaju njeni kolači, u najkraćem kaže da su to, kako je i na web stranici naznačeno#SlasticeSaStilom!

"Imam mnogo kuharskih knjiga. Kombiniram recepte. Isprobavam okuse. Koristim isključivo kvalitetne namjernice, malo šećera, veoma često brašno zamijenim bademom. Ne koristim nikakve vještačke mase i konzervanse. Naručeni kolač je napravljen onaj dan kada treba da bude isporučen! Posebnu pažnju poklanjam izgledu kolača. Zato ih i nazivam #SlasticeSaStilom! Ukrasima volim obilježiti sezonu, kao i sastojcima. Igram se!", kazuje Aida svoju priču o kolačima.

Obzirom da dolaze praznici, i da u svečarskim prilikama treba iskazati posebnost i kroz slastice, naša sagovornica preporučuje da u decembru na svakom stolu treba da budu posluženi sitni prhki kolačići različitih okusa.

"Jedan kolačić, jedan zalogaj. Tope se u ustima, razvijaju različite arome...uz kafu ili čaj, drage ljude, vanredan užitak", kaže Aida i dodaje "Pozivam vas na strast užitka, naručite i lagano, zalogaj po zalogaj…Poklonite slatki luksuz za pamćenje".

Za prazničnu trpezu preporučuje "Čaroliju" gdje se, kako kaže izgubiš u čokoladi i divoti. Dodaje i "Finesu" kao protutežu: kolač koji je dobio ime zato što je od maka i jabuka i ima veoma malo kalorija, dakle fini je, ne ugrožava liniju !

Razgovor završava opaskom da je u penziji, ali nije u mirovini, jer ne miruje.

"Imam radoznalost, energiju, mogu i hoću da budem korisna i ne želim da se odreknem onoga što mi predstavlja zadovoljstvo. A od same penzije teško ko može da si priušti zadovoljstvo", kaže na kraju razgovora Aida Krstić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije