Sjećanje na Jadranku Stojaković: Muzika joj je bila životna filozofija

Radiosarajevo.ba
Sjećanje na Jadranku Stojaković: Muzika joj je bila životna filozofija
/ Jadranka Stojaković

Prije dvije godine, 3. maja 2016. godine, preminula je Jadranka Stojaković, jugoslavenska pjevačka diva, kantautorica i slikarica.

Njene pjesme Sve smo mogli miŠto te nema, Čekala sam... nikada neće biti zaboravljene. Najpoznatija kantautorica iz BiH Jadranka Stojaković preminula je 3. maja 2016. godine, u 66. godini u Banjoj Luci.

Jadranka Stojaković je duže vrijeme bolovala od amniotrofične lateralne skleroze, a preminula je u banjalučkom Specijalnom centru “Ivan Pavao II” Dom za starije osobe.

Do rata je bila aktivna na muzičkoj sceni cijele bivše Jugoslavije, bila je poznata po svojim nastupima na kojima je istovremeno pjevala, svirala gitaru i usnu harmoniku. Dio života provela je u Japanu, tačnije 23. godine - gdje se, osim muzikom, bavila i slikarstvom. 

Njen značaj za historiju pop rock muzike Bosne i Hercegovine ogleda se u promociji pjevane poezije, akustične gitare i tradicionalnog bosanskog instumenta saza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije