Sjećanje na Anura: 29. novembar će uvijek u Sarajevu biti bez boje

Radiosarajevo.ba
Sjećanje na Anura: 29. novembar će uvijek u Sarajevu biti bez boje
/ Nationalism

Jedan od najpoznatijih grafičkih dizajnera iz BiH, Anur  Hadžiomerspahić, preminuo je na današnji dan prije godinu dana. Tog 29. novembra, dana kada je Hadžiomerspahić napustio ovaj svijet, grad je bio bez boje, a svaki ovaj datum u godinama koje slijede bit će bezbojan za mnoge... 

Tužna vijest / Preminuo priznati bh. dizajner Anur Hadžiomerspahić

Umjetnost / Uoči godišnjice Anurove smrti: Grad Sarajevo bliže izgradnji muzeja Ars Aevi


Anur Hadžiomerspahić: Sve o današnjem (poludjelom) svijetu sažeto je u zbirci Fake Art


Anur Hadžiomerspahić o projektu S.N.O.B. (INTERVJU)

Anur je bio jako cijenjen u svijetu umjetnosti, u struci i čuven po svojim plakatima i ilustracijama s kojima je osvajao međunarodne nagrade. Njegovi radovi bili su izlagani na brojnim izložbama u svijetu, između ostalog i na Venecijanskom bijenalu.

Za portal Radiosarajevo.ba Anur je dao više puta intervju i svaki put se isticao skromnošću, bio je vrlo senzibilan na dešavanja u našoj zemlji i nepravdu u svijetu. Moglo bi se reći na neki način da ga je „boljela bol cijelog svijeta“ .

Djelovao je na druge inspirativno, nesebično dijeleći svoje znanje.

U Akademiji likovnih umjetnosti na Komemorativnoj sjednici (2017) posvećenoj umjetniku koji je prerano napustio ovaj svijet, prisustvovali su brojni sarajevski pisci, reditelji, slikari, pjevači, dizajneri, galeristi, njegovi studenti... Svi oni koji su ga voljeli...

Tada se profesor i šef Odsjeka za grafički dizajn Bojan Hadžihalilović prisjetio da je Anur Hadžiomerspahić bio "najbolji među nama".

Naglasio je i da je Hadžiomerspahić od devedesetih radio angažovanu umjetnost, kreirao plakate koji su bili direktan refleksan odgovor na nepravdu vremena u kojem živimo te da su njegovi kriteriji bili vrlo jednostavni – dizajner mora biti etičan, empatičan i moralan!

Mnogi ga se sjećaju i dalje mu spominjući ime na kreativne načine, kroz umjetnost - ono što je Anur izuzetno cijenio. Prije svega njegov voljeni Ars Aevi, ali i mnogi drugi... Naprimjer, ovogodišnji Pravo Ljudski Film Festival će kao nagradu za najbolji film ponuditi Anurov rad. U pitanju je slika A Safe and Secure Way to Store and Organize Your Knives (2014), koju Pravo Ljudski dodjeljuje u saradnji sa kreativnim timom Ideologija i muzejom Ars Aevi. Ranije ove godine, tokom aprila muzički festival SONEMUS je bio posvećen njihovom prijatelju Anuru „čiji let je bio prekinut“... Brojni prijatelji su mu posvećivali i pjesme s porukama da neće biti zaboravljen...

Odlaskom Anura Hadžiomerspahića Bosna i Hercegovina ostala je bez jednog velikog, originalnog umjetnika, a svi koji su ga poznavali - velikog čovjeka i dragog prijatelja.

Neka mu je laka zemlja bosanska...

Anur Hadžiomerspahić je rođen u Sarajevu 1971. gdje je studirao grafički dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti Brera i Evropskom institutu za dizajn u Milanu.

Jedan je od osnivača kolekcije Ars Aevi , a posljednjih godina njen umjetnički direktor .

Djelovao je u kreativnom timu Ideologija, čiji su plakati pratili brojne kulturne manifestacije u zemlji. Potpisao je naslovnice albuma za Letu Štuke, Edu Majku, Dinu Merlina, Zabranjeno Pušenje i Amiru Medunjanin.

Njegovi radovi odlikovali su se društvenim angažmanom i jedinstvenim likovnim stilom. Često uz dozu satire, kroz hiper-realizam, kompjutersku grafiku ili fotomontažu, na osebujan način javno je iskazivao komentar na društvenu stvarnost.

Jedna od njegovih posljednjih kolekcija Fake Art je umjetnikov statement prema savremenom zaluđenom i podijeljenom svijetu. U svojim slikama kritikovao je savremeno robovlasničko društvo, mašinerije za ubijanje, konzumerizam, nepravdu...

Njegov plakat našao se i u zbirci Tolerancija u kojoj je Mirko Ilić obuhvatio djela najvećih svjetskih dizajnera, a koja je bila na turneji po najvećim svjetskim galerijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije