Simboli humanosti: Leonardo Ivanišević, čovjek koji je krv darivao 180 puta

Anadolija
Simboli humanosti: Leonardo Ivanišević, čovjek koji je krv darivao 180 puta
Bezbroj je primjera da neki ljudi vođeni svojim entuzijazmom i najiskrenijim pristupom ostvare plemenite ciljeve koji su za društvo od velike važnosti, a među takvima je i Prijedorčanin Leonardo Ivanišević.

Sugrađanima poznatiji po svom nadimku Dado, Ivanišević se više od četiri decenije bavi dobrovoljnim davalaštvom najdragocjenije tečnosti.

Iako je meningitis, kojeg je bolovao kao šesnaestomjesečno dijete, ostavio tragove u razvoju lokomotornog sistema njegovih lijeve ruke i noge, on je suočen sa onim što ga je zadesilo, bio odlučan da svoj život živi što raznovrsnije.

Tako je kao dvadesetogodišnjak 1976. godine otišao na omladinsku radnu akciju "Morava 76" i nakon jedne nesreće na njoj prvi put dao krv.

"Bez razmišljanja sam dao krv i od tada sam počeo redovno da je dajem, do sada 180 puta", izjavio je za Dado Ivanišević.

Cilj da pomogne ljudima

Kazao je da mnogi Prijedorčani znaju da je on darovao krv koja im je bila potrebna za operacije i da su mu zahvalni zbog toga, te dodao da mu je majka u njegovom radu uvijek davala podršku.

"Meni je jedini cilj da pomognem ljudima", rekao je on i naglasio da je do sada u tome uspijevao, jer nikad nije imao zdravstvenih problema.

Ivanišević je dobitnik niza prestižnih priznanja za svoj humanitarni rad i istaknuo da su mu ona satisfakcija za dalji rad, ali da im ne posvećuje veliku pažnju.

"Običan sam čovjek. Ja hoću svima da pomognem, a drugi ta priznanja vide", rekao je on i napomenuo da ona idu uz njegov humanitarni rad.

Načelnik Službe za transfuziju krvi Dragana Tatić –Sevimli kazala je da je stanje stanje zaliha krvi trenutno zadovoljavajuće.

"U ljetnim mjesecima postoji povećana potreba, zbog toga nam je drago što se doborovljni davaoci odazivaju našim pozivima, kao i Leonardo, koji je ovdje uvijek rado dolazio. Želim da im se svima zahvalim, a posebno njemu", rekla je ona.

Poseban slučaj

Nezaobilazna je bila i posjeta Udruženju dobrovoljnih davalaca krvi "Arcerol Mittal Prijedor", koje broji 180 članova, jer je Ivanišević uložio mnogo truda u obnovu njegovog rada nakon rata i nakon vlasničke transformacije RŽR Ljubija i u kojem je 20 godina obavljao funkciju sekretara.

"Dado je poseban slučaj. To je čovjek koji je dao 180 puta krv. Mislim da je na prostorima bivše Jugoslavije među ljudima koji su u vrhu po davanju krvi. On je cijeli svoj život posvetio humanitarnom radu, što je za pohvalu", kazao je sadašnji sekretar Udruženja Veljko Marin.

On i Ivanišević su jednoglasni u ocjeni da zdravstvene ustanove u RS poštuju prava dobrovoljnih davalaca krvi, te napomenuli da se njihovo Udruženje izborilo da poslodavac "Acerol Mittal Prijedor" poštuje zakonska propise po kojem dobrovoljni davaoci krvi imaju pravo na dva slobodna dana nakon darivanja krvi.

Kazali su da im smetaju sadašnje zakonske odredbe prema kojima dobrovoljni davaoci krvi moraju putovati sa licem koje se liječi u zdravstvenoj ustanovi izvan entiteta ili države, da bi tamo darivali krv za njega.

Slažu se da bi trebalo značajnije podsticati omladinu na dobrovoljno davanje krvi koje nije štetno, a dobro je za društvo, istakavši da ih raduje da je među dobrovoljnim davaocima krvi sve više ženske populacije.

Ivanišević je kako kurir svoj radni vijek određeni vremenski period proveo u nekadašnjem prijedorskom privrednom gigantu "RŽR" Ljubija , a završio ga u "Arcerol Mittal Prijedoru". Njegovi hobiji su planinarenje, biciklizam, kuglanje i nogomet.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije