Ševala Zildžić-Iblizović, prva ljekarka među muslimanima u BiH: Istrajna u borbi

Radiosarajevo.ba
Ševala Zildžić-Iblizović, prva ljekarka među muslimanima u BiH: Istrajna u borbi
Foto: Vanja Lazić / Ševala Zildžić-Iblizović

Danas se navršava 117 godina od rođenja prve ljekarke među muslimanima u Bosni i Hercegovini, Ševale Zildžić-Iblizović, podsjećaju iz Žene Bosne i Hercegovine.

U vrijeme kada je većina žena bila nepismena i kada je nije bila praksa da se djevojčice školuju, posebno muslimanske, Ševalini roditelji su insistirali na njenom obrazovanju.

Pokušala je upisati Mušku gimnaziju 1919, ali je taj zahtjev odbila školska uprava. Uz podršku roditelja je tražila i dobila dozvolu za školovanje od tadašnjeg reisul-uleme Džemaludina Čauševića.

Bila je prva muslimanka koja je sa dječacima pohađala školu. Oni su je maltretirali, gađali kamenjem. Svakog dana, otac ju je u fijakeru odvozio i dovozio iz škole.

Cijela porodica je bila meta osude okoline. Njenoj majci Aiši trgovci nisu htjeli prodavati namirnice jer joj joj kćerka ide u školu za dječake.

Medicinski fakultet u Zagrebu je upisala 1925. Diplomirala je 1931.

Tokom druge godine studija, udala se za Muhameda Iblizovića, studenta filozofije koji odlučuje promijeniti studij i početi studirati medicinu zbog Ševale.

Vijest o prvoj ljekarki muslimanki i prvom muslimanskom bračnom paru intelektualaca na Balkanu je odjeknula toliko daleko da ju je objavio New York Times.

Svoj život je posvetila liječenju žena i djece, suzbijanju zaraznih oboljenja. Bila je istrajna u borbi protiv patrijarhalnih praksi. Borila se za obrazovanje kao najsnažnije sredstvo za emancipaciju žena.

BH Pošta je 2002. godine izdala poštansku markicu sa njenim likom. Danas jedna od ulica u Sarajevu nosi njeno ime, navode iz Žene Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije