Sehen Sie diese Stadt? Das ist Walter: Sjećanje na Vladimira Perića Valtera

Radiosarajevo.ba
Sehen Sie diese Stadt? Das ist Walter: Sjećanje na Vladimira Perića Valtera

Šesti april najznačajniji je datum koji se veže za glavni grad Bosne i Hercegovine - Sarajevo.

Ovaj grad, osnovan još u 15. vijeku, svoj “prvi šesti april”, doživjet će 1941, kada je Luftwaffe – njemačko ratno zrakoplovstvo u Drugom svjetskom ratu – bombardiralo i Sarajevo, osim Beograda.

Njihov napad počeo je 6. aprila, u 6 ujutro, a jedan od prvih njemačkih ciljeva bio je tadašnji aerodrom u Rajlovcu. Napad je trajao devet dana, a uništeni su proizvodnja, skladišta, domovi. Ubijene su 93 osobe. Njemačke trupe ući će u Sarajevo 15. aprila.

Jugoslavenska armija započela je akciju oslobađanja Sarajeva 28. marta, a nakon žestokih borbi, na Vratnik je, kroz Višegradsku kapiju, već 5. aprila 1945. ušla 16. Muslimanska brigada Narodno-oslobodilačke vojske (NOV) Jugoslavije i s gradske Vijećnice skinula nacističku zastavu. Za njom je ušla i 20. Romanijska, dok su ostale jedinice, opkolivši grad sa svih strana, Sarajevo potpuno oslobodile narednog dana, 6. aprila 1945.

“Neprijatelj je prilikom povlačenja pokušavao uništiti najvažnije objekte u Sarajevu, poput Glavne pošte, Narodnog pozorišta, Vijećnice, bolnice, ali je u oslobađanju Sarajeva i odbrani vitalnih objekata partizanskim jedinicama pomagao pokret otpora koji je od početka agresije aktivno djelovao u glavnom gradu BiH“, kazala je za DW Nađa Biser-Taso koja je u to vrijeme bila sekretarka Okružnog komiteta Saveza komunista omladine Jugoslavije (SKOJ) u Tuzli.

Na čelu sarajevskih „ilegalaca“ tada je bio Vladimir Perić Valter, jedan od najboljih obavještajaca NOV-a Jugoslavije. Valter je bio sekretar Mjesnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) u Sarajevu i jedan od organizatora pokreta otpora u glavnom gradu BiH. Rođen je 1919. u Prijepolju, a poginuo je 6. aprila 1945. u završnim borbama za oslobođenje Sarajeva. Posthumno je odlikovan ordenom narodnog heroja Jugoslavije.

Vladimir Perić Valter, narodni heroj iz Drugog svjetskog rata, još je za života postao legenda. Bio je, govorili su njegovi saborci, veoma hrabar, inteligentan, pronicljiv i sposoban borac.

Njemu u čast režiran je planetarno poznati film Valter brani Sarajevo.

Sve što je o njemu kao junaku prikazano u filmu je tačno. Izuzetno pronicljiv, inteligentan, bez pogovora je izvršavao zadatke, govorili su sarajevski ilegalci i dodali da je Valter za neprijatelja bio neuhvatljiv.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije