Šećkanović: Oslobođenje je lider promjena, priče O kanala biće posebne

Radiosarajevo.ba
Šećkanović: Oslobođenje je lider promjena, priče O kanala biće posebne
Foto: Oslobođenje / Almir Šećkanović

Početkom septembra ove godine Superdesk medijske grupacije Oslobođenje dobio je šefa u liku Almira Šećkanovića, novinara koji je u proteklim godinama obnašao dužnost šefa tima za planiranje vijesti na Al Jazeeri Balkans.

“Ovo ne bih zvao prelaskom sa jednog radnog mjesta na drugo, nego radije povratkom u medijsku grupaciju Oslobođenja. Moj profesionalni put je počeo u Oslobođenju, onda sam napravio jedan krug u domaćim i regionalnim medijima sa fokusom na boravak na Al Jazeeri Balkans, a zatim je uslijedio poziv glavne urednice Oslobođenja Vildane Selimbegović da preuzmem poziciju šefa Superdeska u integrisanoj redakciji. S obzirom na to da su se poklopile dvije stvari, odnosno veliki profesionalni izazov i činjenica da je poziv stigao iz Oslobođenja, za mene nije bilo dileme“, otkriva Šećkanović.

Superdesk je jedinstven primjer integracije nekoliko informativnih redakcija vijesti u jednu. U konkretnom slučaju integrisane su platforme Oslobođenja, koje uključuju dnevnu novinu, prateće web portale i magazine, te redakcija Informativnog programa Televizije 1, budućeg O kanala. Jednostavnije kazano, od nekoliko napravljena je jedna redakcija. Izdvojilo se nekoliko ciljeva zbog kojih je bitan Superdesk, ali jedan od najbitnijih je povećanje dostupnosti medijskog proizvoda.

“Jasno je da svaki medij ima određenu vidljivost. Novine imaju svoju publiku, televizije svoju, a online prostor je na vrhuncu popularnosti. Većina naših medija nudi svoj proizvod upravo određenoj publici, ali rijetko svima. Zadatak Superdeska je da proizvodi sadržaj koji će biti kvalitetan i za koji će biti zainteresovani konzumenti svih medija, od novine do televizije. Zašto bi vrhunske priče iz Oslobođenja ostale bez ekranizacije u televizijskom dnevniku ili zašto kultni prilog dnevnog lista Oslobođenja o kulturi, magazin KUN, ne bi dobio svoju televizijsku formu na ekranu. Mi smo to uspjeli i zato je integrisana redakcija prava blagodat za novinare i urednike, ali i ljude koji čitaju ili gledaju naš proizvod“, govori Šećkanović, dodajući da je integrisana redakcija pionirski poduhvat u bosanskohercegovačkom novinarstvu.

“BBC, naš partner u mnogim medijskim projektima, je začetnik procesa integracije medija. I druge velike grupacije su uradile sličan posao. Mislim da je HRT u našoj regiji počeo sličan proces integracije redakcija. Kada govorimo o BiH onda je zaista važno napomenuti da je ovo jedinstven primjer, ali ne treba iznenaditi što to dolazi iz Oslobođenja, koje je i u prošlosti, ako smijem primijetiti, bilo lider u mnogim pozitivnim promjenama“, ističe naš sagovornik.

Šećkanović, koji je medijsko obrazovanje sticao i na edukacijama Fondacije Thomson Reuters iz Londona, najavljuje da će iz integrisane redakcije stizati još kvalitetniji proizvod, a sa nestrpljenjem očekuje 25. novembar kada će TV1 postati O kanal.

“Snažan i jasan pravac koji su zauzeli čelnici ove medijske grupacije garancija su uspjeha. To se vidi i na primjeru O kanala, posebno u dijelu informative, koju vodi kolegica Zerina Ćosić Vrabac. Dnevnici O kanala biće pravo osvježenje među informativnim emisijama, naše priče biće pričane na poseban način, uz obavezu da čovjek bude u prvom planu. Naš posao je da budemo sa ljudima, u svim gradovima, te da pričamo najvažnije priče iz svake sredine“, zaključuje naš sagovornik.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije