Scotty Lee: Imam jaku vezu s BiH, posebno zbog organizacije Spirit of Soccer

L. K.
Scotty Lee: Imam jaku vezu s BiH, posebno zbog organizacije Spirit of Soccer
Foto: Jim Marshall / Scotty Lee

Fudbalski trener iz Velike Britanije – Scotty Lee je tokom rata u Bosni i Hercegovini dostavljao humanitarnu pomoć našoj zemlji.

Jednom prilikom bio je svjedok jako potresnom događaju koji će pamtiti cijeli život. Lee je bio u Sarajevu kada se grupa djece igrala fudbala, kaže da je to bio divan prizor u jednom momentu, a u drugom se već začula eksplozija i da taj prizor bio užasavajući. Lopta je aktivirala minu, troje djece je poginulo, a četvero je povrijeđeno. Lee navodi da su svi bili mlađi od deset godina.

Edukacija o minama kroz igru

Scotty Lee je tada shvatio da neko mora upozoravati djecu na ovu opasnost koja je ostala iza rata – mine i neeksplodirana ubojita sredstva (NUS).

"Shvatio sam da to želim uraditi kroz sport, a da bi djeca lakše shvatila kolika opasnost im prijeti od mina i NUS-a, odlučio sam koristiti 'moć fudbala' i tako educirati djecu o minama i eksplozivnim sredstvima kroz svoj program“, rekao je Scotty Lee za Radiosarajevo.ba.

Otkad je te godine registrirao nevladinu organizaciju Spirit of Soccer, trećina miliona djece je imala edukaciju o minama i NUS-u i to u deset zemalja. Spirit of Soccer obavlja svoje edukacije u raznim zemaljama – Kambodži, Iraku, Kolumbiji, na granici između Jordana i Sirije, itd. Nedavno je i The Sun pisao o ovoj organizaciji i njegovom osnivaču Leeju. Toliko je svjetskog utjecaja imala jedna organizacija koja je nastala u našoj zemlji.

Scotty Lee - undefined

 Scotty Lee / Foto: Jim Marshall

Jaka veza s Bosnom i Hercegovinom

Ovaj Britanac je proveo u Bosni i Hercegovini deset godina, jako je vezan za ovo podneblje i ljude, te zbog toga dolazi barem jednom godišnje.

Scotty Lee je rekao da i dalje redovno dolazi u našu zemlju zato što ima brojne prijatelje koje je stekao radeći tu. Napominje i da je vjerni navijač FK Željezničara.

Koliko je jaka trenerova konekcija s Bosnom dokazuje interesantna veza s jednim Bosancem s kojim će vječno biti prijatelj. Naime Scotty Lee ima sina Fiska kojem je 1998. godine kum bio tadašnji zamjenik ministra kulture i sporta FBiH – Mustafa Demir. Demir je nekadašnji poznati rukometaš, a upamćen je i kao posljednji predsjednik Rukometnog saveza Jugoslavije. Lee kaže da mu je on bio uzor i da će vječno ostati prijatelj s njim.

"Demir je nesebično dijelio svoje kontakte iz sporta, pa sam tako ponosan na činjenicu da sam bio u skoro svakom gradu u Bosni i Hercegovini, pa čak i u većini sela. Tamo smo djeci organizirali edukacije o opasnosti od mina i istovremeno davali donaciju u sportskoj opremi za njihove klubove. Nema gdje nismo išli. Trenirali smo i trenere, samo smo marili za fudbal i život, ni slučajno na vjeru i naciju“, rekao je Lee.

Lee je rekao da se u sportu tada nije osjećao nacionalizam, mišljenja je da su ljudi koji se bave sportom drugačiji što se tiče toga.

"Nikad nisam razumio to odvajanje po vjeri u BiH. Jednostavno nikada nisam znao prepoznati ko je bosanski Srbin, Hrvat ili musliman. Upravo zato sam i sada zabrinut jer se taj nacionalizam nije povukao, barem prema onom što meni govore. Ono čega se ja sjećam jeste da ovu zemlju vode korumpirani ljudi, nažalost, tako je ostalo“, govori Lee.

Za kraj navodi da je očekivao da će u BiH barem nacionalizam utihnuti i ne samo da je zabrinut, već je i ljut zbog te činjenice:

 "Mislim da ću gledati da učinim nešto u vezi s tim, ko zna?! Možda moje iduće edukacije ne budu u vezi s minama, već o učenju mladih toleranciji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije