Sarajliji ukazana velika čast: Prva nagrada venecijanskog žirija

S. H.
Sarajliji ukazana velika čast: Prva nagrada venecijanskog žirija
Foto: Privatni album / Marko Kusmuk

Sarajlija Marko Kusmuk ostvario je ove godine jednu od najvećih umjetničkih ambicija - osvojio je nagradu Venecijanskog bijenala. 

Marko Kusmuk je samostalni umjetnik koji se izražava kroz slikarstvo, skulpturu i grafički dizajn.

Velika čast ukazana mu je prvom nagradom žirija Venice Lands - Art Prize 2019.

Na ovogodišnjoj izložbi na kojoj je učestvovalo oko 320 umjetnika iz 20 zemalja svijeta Kusmuk je osvojio nagradu za svoje slike i crteže, ispričao je za Radiosarajevo.ba iznimno talentirani umjetnik i nekadašnji student Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu Marko Kusmuk.

"Ovogodišnja manifestacija koja nosi ime Beyond Borders ili Izvan granica ima za cilj da promovira ne samo ideju i viziju umjetnika koji su se predstavili već savremene umetničke scene zemalja iz kojih dolaze.
Na izložbi sam se predstavio radovima iz ciklusa 'Surditas' i svakako ponio jedno lijepo iskustvo družeći se sa finalistima iz različitih krajeva svijeta od Rusije do Amerike", rekao je Kusmuk.

"Svi imamo slične ciljeve i različite ideje i ovo je odličan povod da se one povežu a saradnja nastavi. 'Surditas' je ciklus radova koje sam izlagao u martu na izložbi u Leipzigu (Njemačka), a radovi iz tog ciklusa su takođe nagrađeni početkom godine prvom nagradom za crtež Fondacije Vladimir Veličković, a bit će izloženi u Galeriji Haos u Beogradu u decembru ove godine a izložbu će otvoriti sam Vladimir", otkrio nam je Marko. 

Venice Lands - Art Prize osnovan je pod pokroviteljstvom udruženja Anonima Sognatori i čini ga 6 internacionalnih umjetničkih događaja i održavaju se jednom godišnje u Veneciji, a to su: savremena umjetnost, film festival, pozorišni festival, muzički festival, festival plesa i festival fotografije.

Od 27 finalista koji su izložili svoj rad nagrade su dodjeljene u 3 kategorije.

Nagrada za 2d rad (slike i crtezi) kojih je bilo preko 80 posto - Marko Kusmuk
Nagrada za 3d rad (skulptura) - Lilli Muller iz SAD -a
Nagrada za 4d rad (performans) - Francesco Misceo iz Italije.

Kusmuk se 31. maja predstavio i na izložbi Nord Art, ili sjeverno  Venecijansko bijenale kako ga zovu, u Renzburgu slikama iz ciklusa "Spoznaja" koje su nastajale od 2016. do 2018.

Predstavio se i sa tri slike formata 5x2.5 m 6. juna internacionalnom izložbom u galeriji Heike Arndt DK - u Berlinu na kojoj se predstavilo 17 umjetnika iz cijelog svijeta.

Kako je rekao za Radiosarajevo.ba, njegovim radovima izloženim u Berlinu do kraja jula pisala je i njemacka historičarka umjetnosti Kathrin Schrader.

Ovo nisu prve Markove nagrade, ovaj fantastični umjetnik ih niže i nizat će ih još u budućnosti zasigurno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije