Grad Sarajevo nagradio dobrinjsku junakinju: Najteže je bilo kada dođu ranjena djeca

Jasmina Ćebo
Grad Sarajevo nagradio dobrinjsku junakinju: Najteže je bilo kada dođu ranjena djeca
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Plaketa Grada Sarajeva dodijeljena Sadeti Dervišević Satki

"Plaketa Grada Sarajeva" sinoć je u sarajevskoj Vijećnici dodijeljena medicinskoj sestri iz Sarajeva Sadeti Dervišević Satki. 

Za hrabrost i profesionalizam tokom ratnih godina Satka je dobila niz nagrada, a među njima i onu prestižnu, za sestrinstvo Florence Nightingale – najvišu međunarodnu nagradu u oblasti medicinske njege.

No, kako kaže, posebno je bila uzbuđena zbog priznanja koje će joj uručiti Grad Sarajevo. 

„Pored niza medalja koje sam dobila, kao dijete ovoga grada mogu vam reći da mi Plaketa Grada Sarajeva mnogo znači. Riječima ne mogu opisati kako se osjećam što ću od svog grada dobiti jedno takvo priznanje“, ističe Sadeta Dervišević za portal Radiosarajevo.ba.  

Iskoristili smo priliku te Satku upitali kako se poslije svih ovih godina sjeća rada u bolnici i kakav je trag ostavilo na njoj?

„Rad u bolnici je ostavio snažan trag. Prošlo je mnogo godina, ali sjećanja ostaju. Čak ih često obnavljam i ponosna sam što sam dio te priče iz ratne bolnice kao i činjenica da sam bila učesnik i jedan od organizatora otvaranja bolnice na Dobrinji“, napominje Dervišević. 

 Plaketa Grada Sarajeva dodijeljena Sadeti Dervišević Satki - undefined
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba:  Plaketa Grada Sarajeva dodijeljena Sadeti Dervišević Satki

Podsjećamo, Sadeta Dervišević – Satka, medicinska sestra i "dobrinjska junakinja", kako je s poštovanjem zovu građani ovog naselja, uvijek nasmijana i ljubazna, prenosila je na pacijente ratne bolnice Dobrinja vedro raspoloženje kao najbolju terapiju za ranjene borce i civile.
S mnogo strpljenja i entuzijazma, od prvog dana je radila u ratnoj bolnici u Dobrinji. 

"Sjećam se prve operacije ranjenog Mirsada Zeće koja je obavljena u kartoteci ambulante. Radilo se dan i noć, bilo je mnogo ranjenika. Ležali su na podu, jer nije bilo kreveta. Operacije su bile bez anestezije, s tupim skalpelom uz svjetlost svijeće. Bio je tu mali prostor za veliki broj ranjenika koji su stalno pristizali te smo od kartonskih kutija pravili ležaje", prisjeća se Satka. 

U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba opisivala je prve dane rada u izuzetno teškim uvjetima kada su imali nešto zavoja i infuzionog rastvora koji je bio jedini lijek ranjenicima koje ne može zaboraviti. 

"Rađena je amputacija dva prsta na ruci borca. Jedna sestra je držala upaljenu svijeću dok je druga asistirala doktoru Hadžiru. Tufere i zavojni materijal smo sterilizirali u fijaker šporetu, a medicinske instrumente otkuhavali na plinu", priča nam Dervišević. 

Najveći problem je tada predstavljalo prebacivanje teških ranjenika do gradske bolnice.

"Kontaktiralo se s agresorskom stranom da propuste naša vozila s ranjenicima. To su nekada činili za protuuslugu od nas, a nekada nisu dali proći. Naši hrabri vozači su kroz kišu metaka do bolnice u gradu vozili riskirajući svoj život", govori Satka, ističući kako su najsretniji dani za osoblje ratne bolnice Dobrinja bile pošiljke medicinskog materijala i lijekova.

 Plaketa Grada Sarajeva dodijeljena Sadeti Dervišević Satki - undefinedFoto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba:  Plaketa Grada Sarajeva dodijeljena Sadeti Dervišević Satki

Iako se u toku rata nagledala svega, teških rana, mrtvih ljudi i šokantnih scena, najteže je podnosila pogibiju i ranjavanje djece. 

"Boli kada vam djeca dođu na red. Donosili bi nam djecu iz koje vise organi. Otac nosi dijete kome visi jetra, to se nikada ne može zaboraviti", prisjeća se Dervišević. 

Raditi u ratu značilo je svaki dan riskirati svoj život tokom odlaska u bolnicu i povratka iz nje. Tako je u julu 1993. Sadeta teško ranjena nakon što je pokušavala odvesti pacijenticu do kuće.

"Pogodio me 'sijač smrti' jer sam bila u bijelom mantilu. Sve do tada sam mislila da se meni ništa ne može desiti”, govori Satka koja je danas 60 posto invalid.

Nekoliko mjeseci nakon ranjavanja, Sadeta ponovno počinje sudjelovati u spašavanju života svojih sugrađana.

Ostavljala je svakodnevno svoju maloljetnu djecu i strahovala za njih dok je u bolnici pomagala drugima, pa čak i agresorskim vojnicima jer, kako kaže, za nju su svi bili jednaki i svi su njeni pacijenti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije