Sabira Hadžović - profesorica čija je tajna uspjeha bila u njenom imenu

Benjamin Redžić
Sabira Hadžović - profesorica čija je tajna uspjeha bila u njenom imenu
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Komemoraciji profesorici Sabiri Hadžović

Kada sam pitala profesoricu Hadžović kako uspjeva iznaći rješenje, odgovorila mi je: Rješenje se krije u mojem imenu, Sabira znači imati sabura - kazala je danas u svojem obraćanju profesorica Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu Adlija Čaušević.

Veliki broj prisutnih asistenata, profesora, naučnih radnika i poznavaoca na komemoraciji profesorici Sabiri Hadžović je pokazatelj njenog neprocjenjivog doprinosa razvoju bosanskohercegovačkog društva.

Kako su kazali i oni koji su se obratili na komemoraciji održanoj u instituciji gdje je bila dekanesa - sarajevskom Farmaceutskom fakultetu, ne postoje riječi i ne postoji dovoljno vremena da se podsjeti i ispriča značaj lika i djela Hadžović.

Profesorica koja je bila dugogodišnja bliska saradnica Hadžović ju je opisala sljedećim riječima:

"Principijalnost, marljivost, mudrost su bili samo neke od njenih osobina. Profesorica je radila na sebi svojstven način. Kada sam je pitala kako uspjeva iznaći rješenje, odgovorila mi je: Rješenje se krije u mojem imenu, Sabira znači imati sabura. Rješenje je u mojem karakteru... U suštini je bila izuzetno suosjećajna. Bila je spremna da pomogne studentima, kolegama, ljudima. Ponašala se uvijek u skladu s vjerskim načelima. I o tome sam često razgovarala s njom. Nemoguće je u par minuta kazati šta je uradila za ovaj fakultet i farmaciju."

Podsjetila je na karijeru Hadžović koju je počela početkom 50-ih godina u kompaniji Bosnalijek gdje je postavila temelje kontrole kvalitete lijekova, a nastavila je raditi na Farmaceutskom fakultetu kao vrsna asistentica odnosno profesorica.

Profesorica Alisa Elezović je Hadžović okarakterisala kao jednu od osoba koja je bila stub bosasnkohercegovačkog društva.

Naglasila je da nikada neće biti zaboravljena jer je u svakog studenta ugradila dio sebe dodavši:

"Stojimo na plećima divova, a ona je bila jedan takav div."

Sabira Hadžović je objavila 75 naučnih i stručnih radova, te deset istraživačkih radova.

Bila je mentorica za četiri doktoranta, te brojne magistre i diplomante.

Objavila je dvije knjige.

Bila je guvernerka Kantona Sarajevo.

Preminula je 16. maja 2019. godine u Sarajevu u 80. godini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije