Regija se oprašta od mladog genijalca Mihajla Sporića: Bio je nešto posebno

Radiosarajevo.ba
Regija se oprašta od mladog genijalca Mihajla Sporića: Bio je nešto posebno
FOTO: Facebook / Mihajlo Sporić

U Srbiji je preminuo 22-godišnji Mihajlo Sporić, mladić koji je u svemu bio iznadprosječan, piše Jutarnji list.

Bio je stipendista prestižnog Univerziteta Cambridge i student fizike. Zbog toga je ovaj univerzitet proglasio trodnevnu žalost.

U Srbiji je upisao dva fakulteta. Bio student na smjeru Elektrotehnika i računarstvo Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i na smjeru Teorijske i eksperimentalne fizike Fakulteta za fiziku.

Pozivajući se na srbijanske medije, Jutarnji list navodi da je Sporić sve ispite polagao najboljim ocjenama. Nagrađivan je na domaćim i međunarodnim takmičenjima iz fizike, astronomije i matematike.

Direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović je istakao da je vidio mnogo darovitih učenika, ali da je Sporić bio poseban.

Bolovao je od raka pluća. To je bio strašan šok za njega, njegove roditelje i sestru. Ali, nije odustajao.

Prema riječima Ognjanovića, nadareni mladić je odlučio da krene u Ujedinjeno Kraljevstvo gdje je dobio stipendiju, navodi Jutarnji list.

Od Sporića se oprostilo i Društvo fizičara Federacije Bosne i Hercegovine. Nazvali su ga jednim od najboljih fizičara u Srbiji. Porodici i njemu bliskim ljudima su izrazili saučešće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije