Reditelj Šemsudin Gegić snima autobiografski film o borbi s rakom

Fena
Reditelj Šemsudin Gegić snima autobiografski film o borbi s rakom
Foto: Fena / Snimanje filma

Bosanskohercegovački reditelj Šemsudin Gegić, sa adresom u Milanu, ovih dana je započeo sa snimanjem novog autorskog filma "Storie Belle Della Vita" ("Lijepe životne priče") koji prati autorovu borbu nakon saznanja da boluje od teške bolesti, a prvi kadrovi su snimljeni u bolnici IRCCS San Raffaele u Milanu.

"Ovo je meni kao reditelju do sada najteže snimanje dokumentarnog filma jer se moja autorska kamera okrenula prema meni i prati me kako kroz one najljepše trenutke, tako i kroz one najteže u mom životu kada sam obolio od raka. Moja priča sa ličnog izlazi na opći plan i tiče se onih koji se bore sa ovom teškom bolešću", rekao je Gegić.

Gegić navodi da je naslov filma na italijanskom "Storie Belle della Vita" igra riječi s naslovom Beninievog kultnog filma "La Vita e bella".

"Lijepe životne priče "ili "Storie Belle della Vita" je autobiografski kratki film u kojem Gegić priča svoju priču koja proističe nakon saznanja o dijagnozi beznadežne bolesti, pričajući o bolnici San Raffele, gdje je našao prihvatanje, visoku profesionalnost i gdje je krenuo sa najmodernijim terapijama koje mu danas omogućavaju normalan život.

Ljekari bolnice San Raffaele, koji su pratili i još uvijek prate reditelja, uključujući dr. Nadiu Di Muzio, šefa radioterapije i dr. Vanesu Gregorc, šefa torakalne onkologije, također su protagonisti dokumentarnog filma.

Priča je obogaćena svjedočanstvima drugih pacijenata oboljelih od raka, umjetnika i volontera udruženja "Umjetnost liječi" (L'Arte di Curare) čiji je cilj poboljšanje kvalitete života tokom njege kroz umjetnički izraz i kreativnost kao metoda za prevladavanje osjećaja gubitka, tjeskobe i osjećaja nesigurnosti koje bolest stvara.

Gegić također ističe da je njegov autorski film još u ideji bio tako dobro prihvaćen da ga je podržala jedna od najmoćnijih farmaceutskih kompanija Roche Italia koja u cijelosti finansira snimanje filma.

U filmu učestvuju istaknuti italijanski umjetnici evropskog renomea, te ljekari i pacijenti iz Italije i BiH.

Snimanje i montaža filma bit će rađeni u Italiji i BiH. Film su s talijanske strane producirali Antonio Sammarco i bolnica Ospedale San Raffaele koja je ustupila svoje objekte i kadrove za snimanje filma, te "Creativocentar" BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije