Reakcija iz Hrvatske: Cilj Kolinde Grabar-Kitarović je prikazati BiH kao neodrživu

E. Halimić
Reakcija iz Hrvatske: Cilj Kolinde Grabar-Kitarović je prikazati BiH kao neodrživu
FOTO: Screenshot / Armin Hodžić

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović tokom zvanične posjete Izraelu zgrozila je javnost u BiH ali i regionu svojim izjavama o BiH.

Podsjećamo, ona je nazvala Bosnu i Hercegovinu „nestabilnom zemljom“ koja je „pod kontrolom militantnog islama“.

Kolinda: BiH je pod kontrolom militantnog islama

Za komentar ovakvih, u najmanju ruku neprimjerenih izjava zamolili smo i predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća Hrvatske Armina Hodžića.

„Vidim ovakve izjave kao nastavak iste desničarske politike Kolinde Grabar-Kitarović koja ima za cilj prikazati Bosnu i Hercegovinu kao neodrživu. To je njen kontinuitet, i ne radi se više o slučajnim izjavama ako je itko i pomislio ikada da se radilo“, poručio je Hodžić.

Dodao je da je, pored toga, Grabar-Kitarović krajnje dvolična jer govori u superlativima o muslimanima u Hrvatskoj, kojih veliku većinu čine Bošnjaci, a onda o Bošnjacima u BiH govori da su teroristi.

„Prava istina je da ona ne želi Bošnjake kao politički faktor, zato sve i svodi na vjeru“, naglasio je Hodžić.

Prema njegovim riječima, BiH nije pod kontrolom militantnog islama.

Bošnjaci su Europljani-muslimani, i to kao jedan od najtolerantnijih naroda na tom tlu nad kojim je počinjen genocid. Mi se nemamo kome pravdati ni zbog čega, niti se smijemo upecati u tu mrežu da sada krenemo sa opravdanjima i dokazivanjima. Mi nikoga nismo napadali, ničije bogomolje rušili, nikakvu haašku presudu dobili, prema tome, to su velike gluposti i besmislice“, istakao je u razgovoru za Radiosarajevo.ba Armin Hodžić.

Poručio je da je „jako teško“ nastaviti graditi dobrosusjedske odnose nakon ovakvih izjava.

Ne možete ignorirati ovakve izjave, a bojim se da će one samo biti sve žešće. Bošnjaci su glavni pokretni mehanizam u BiH i oni moraju raditi na prosperitetu svog naroda i domovine, a dok je tome tako, okolni vukovi će bijesniti dok ne dođu u poziciju da moraju prihvatiti realnost i činjenicu da je BiH država, a Bošnjaci narod koji čini većinu u njoj“, kategoričan je Hodžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije