Prvi intervju novog direktora Opće bolnice: Borit ću se za pacijente!

Jasmina Ćebo
Prvi intervju novog direktora Opće bolnice: Borit ću se za pacijente!

Na jučerašnjoj sjednici Upravnog odbora Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ ugledni sarajevski doktor Ismet Gavrankapetanović izabran je jednoglasno na poziciju v. d. direktora ove zdravstvene ustanove.

Na početku razgovora za portal Radiosarajevo.ba ističe kako mu povjerenje koje je dobio jako mnogo znači.

"Svih pet članova Upravnog odbora koji stoje zajedno na ovom našem putu, snaga su koja ulijeva sigurnost. Hvala prijateljima koji su prepoznali moj rad i koji imaju povjerenja da ću moći odgovoriti teškom izazovu unaprijeđenja teške zdravstvene situacije", govori nam profesor Gavrankapetanović. 

Napominje kako je Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ respektabilna ustanova s izvanrednim kadrom kako kod medicinskog osoblja tako i kod ljekara.

Govoreći o preprekama s kojim se pacijenti svakodnevno susreću, Gavrankapetanović za Radiosarajevo.ba ističe da je najbitnije, u zdravstvu općenito, definirati put pacijenta.

"Boriti se za bolesne naš je zadatak. Sramotno vraćanje bolesnih i njihovih porodica s kapija zdravstvenih ustanova nešto je čega se stidim", otvoreno nam priča.

Ističe kako se želi boriti za povjerenje bolesnika i njihovih porodica - za svakog pojedinačno!

"Svo poslovanje bolnice kao i liste čekanja će biti javne, sve će biti transparentno i dostupno na internetu. Dovoljan će biti jedan potez na kompjuteru i svaki stanovnik će znati koliko smo i šta zatekli u budžetu bolnice, koliko i šta imamo, i u šta je potrošeno", napominje profesor.

Smatra da svaki građanin Sarajeva, koji toliko izdvajaju za zdravstvo, moraju znati apsolutno sve.

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović - undefinedFoto: Radiosarajevo.ba / Arhiv: Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović

Uvaženog profesora smo upitali i čemu će se nakon preuzimanja funkcije direktora u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ prvo posvetiti.

"Mlade želimo poslati u prestižne Centre na obuku, bolnicu učiniti nastavnom bazom, studentima otvoriti naša vrata. Univerzitetska bolnica odličnosti naš je cilj, jer u ovoj našoj lijepoj Bosni čije je tlo sveto čast je služiti ovome cilju", otvoreno nam priča doktor Gavrankapetanović.

Zanimalo nas je i kakvu saradnju očekuje s Kliničkim centrom u Sarajevu:

"Očekujem odličnu saradnju s KCUS-om. Trideset godina života, uključujući i najteže ratne godine, proveo sam u KCUS-u i znam svaki dio njega, znam kako diše. Gore rade moje kolege koje poštujem kao i medicinske sestre koje su svjedok sam bio uvijek simbol najljepših osobina koje medicina njeguje. Toliko imamo toga da popravimo poboljšamo. Za svađe vremena nemamo", iskreno će dr. Ismet Gavrankapetanović

Na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba pozvao je zdravstvene fondove da prate uslugu kvaliteta rada, borbu za bolesnog bez uplitanja politike koju treba protjerati s bolničkih pragova.

Mjesta ima samo za bolesne kojima, kako kaže: "ima da služimo i vraćamo nadu...Zaslužio je to ovaj naš grad i naša Bosna."

Profesor dr. Gavrankapetanović je bio direktor Klinike za ortopediju na KCUS-u, autor je brojnih naučnih radova, a operirao je u najreferentnijim ortopedskim klinikama svijeta.

Veoma je omiljen među svojim kolegama i pacijentima i od njega se očekuje da će Opću bolnicu „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ učiniti još referentnijom i bližom klinikom za sve pacijente Kantona Sarajevo.

Inače, on pripada grupi uglednih ljekara koji su praktično morali napustiti KCUS, a čak mu je bio doveden u pitanje i profesorski status na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Nakon dužeg sudskog postupka, po sili Zakona, vraćen mu je akademski status.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije