Prošlo je 11 godina otkako je otišao Benjamin Filipović

Radiosarajevo.ba
Prošlo je 11 godina otkako je otišao Benjamin Filipović
Neizbrisiv trag na bh. kinematografiju i TV produkciju ostavio je filmski radnik, režiser i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti Benjamin Filipović.

Oduševio je već svojim prvim dugometražnim filmom Praznik u Sarajevu koji je režirao 1991. godine i za koji je dobio brojne nagrade u zemlji i inostranstvu, a proglašen je jednim od deset najgledanijih filmova u BiH.

Režirao je i jednu od najgledanijih i najlegendarnijih TV serija Top listu nadrealista.

Tokom rata režirao je film Mizaldo - kraj teatra koji je premijerno prikazan 1994. godine na filmskom festivalu u Berlinu.

Godine 1997. sa filmom Super dobra ideja osvojio je nagradu za najbolji kratki film na festivalu u Barseloni.

Njegov treći dugometražni film Dobro uštimani mrtvaci koji je režirao 2005. godine ujedno je i njegov posljednji film.

Preminuo je godinu dana kasnije u 45. godini života, na današnji dan prije tačno 11 godina.

Benjamin Filipović diplomirao je filmsku režiju na FAMU u Pragu. Sa svojim diplomskim filmom Plus, minus jedan osvojio je Specijalnu nagradu žirija na studenskom takmičenju u Karlovim Varima.

Autor je jednog od najstrašnijih dokumenata novije svjetske historije – snimka masakra Sarajlija u ulici Ferhadija, kada je u redu za hljeb poginulo 26 naših sugrađana, a 108 njih je bilo ranjeno.

Bio je predsjednik Udruženja filmskih radnika Bosne i Hercegovine, član Evropske filmske akademije (EFA) i Udruženja filmskih i televizijskih reditelja Njemačke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije