Profesor iz Širokog Brijega: Kazniti učenika jedinicom je pedagoška nula

Radiosarajevo.ba
Profesor iz Širokog Brijega: Kazniti učenika jedinicom je pedagoška nula
Foto: Domagoj Ledić / Bljesak.info / Ivan Ćavar Genije

Generacijama nekadašnjih širokobrijeških gimnazijalaca, mogli bi se kladiti, glavna asocijacija na vrijeme provedeno u srednjoškolskim klupama u ''Didakovoj zgradi'' na Brijegu je marljivi rad i pravi pedagoški odgoj Ivana Ćavara, danas penzionisanog inženjera i profesora geografije, piše Bljesak.info.

Slušati njegova predavanja na satu geografije, veoma često upotpunjena zanimljivim i smiješnim anegdotama, bila je prava čarolija putovanja geografskim prostorom, piše ovaj medij.

Na čas je dolazio samo s hemijskom olovkom i naočalama u prednjem džepu svoje košulje. Sve ostalo imao je u glavi. Ili, bolje rečeno, nosio je u glavi. Cijeli je svoj životni vijek posvetio geografiji i njezinom proučavanju, nesebično dijeleći znanje svojim učenicima, a Bljesak.info navodi da su ga mnoga djeca zvala Genije.

Genije je rođen 1948. godine u Knešpolju (Široki Brijeg) u siromašnoj porodici oca rudara i majke domaćice koji su uzdizali petoricu sinova. U Zagrebu je 1972. godine završio Prirodoslovno-matematički fakultet – smjer geografija. Znao je i tri ispita u jednome danu položiti.

''Kako sam i sam potjecao iz siromašne i seljačke obitelji, uvijek sam bio obazriv prema siromašnima i učenicima sa sela. Nisam ih nikada želio favorizirati ili isticati, nego samo zaštiti. Za razliku od imućnijih učenika kojima je, mora se priznati, bio olakšan put kroz život, ovi su se morali probijati kroz život. S tim nerazmjerom sam se teško mogao pomiriti'', rekao je profesor Ćavar.

U širokobriješkoj Gimnaziji počinje raditi 1979. godine gdje ostaje do zaslužene penzije (2013).  Za svoju 41 godinu radnog staža u školskim učionicama predavao je mnogim poznatim osobama koje, kako kaže, danas s ponosom gleda na malim ekranima. Obrazovao je danas uspješne sportaše, glumce, političare, zdravstvene radnike i univerzitetske profesore. Tako su na ''geografski raport'' kod Genija dolazili Alka Vuica, Lino Červar, Slavko Juraga, Goran Bogdan, Ivo Čolak, Marijana Mikulić, Zdenko Ćosić, Mirko Kordić i mnogi drugi danas uspješni pojedinci.

''Hvala Bogu, pamćenje me dobro služi pa se i danas, kada ih vidim na televiziji, sjetim gdje su sjedili ili koju su ocjenu kod mene imali. S mnogima od njih se i uživo prisjetim njihovih školskih dana. Ponosan sam na njihove uspjehe'', ističe Genije koji nije volio učenike ''kažnjavati jedinicama''

''Negativne ocjene nisu spadale u moje pedagoške mjere. Nastavno osoblje mora znati kako nisu svi učenici isti. Istina, kazniti nekoga jedinicom je najlakše, ali to je pedagoška nula. Negativna ocjena ne rješava problem. Naprotiv, takve treba ubiti znanjem. Prakticirao sam usmene ispite, želio čuti kako učenici razmišljaju i zaključuju. Nastavnik učenika treba naučiti osnovama, život mu je svakako najveća škola'', poručuje Genije.

Izbjegava konzervanse i hrani se organskom hranom, za svoga 41-godišnjeg radnog staža nikada nije izostao s nastave ili uzeo bolovanje. Brine se o svome voćnjaku i povrću koje uzgaja na ekološki način. Više o ovom neobičnom profesoru, inače strastvenom rokeru, možete pročitati na sljedećem linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije