Magoda: Igman ima najveći potencijal, treba ga stazama spojiti s Bjelašnicom

Jasmina Ćebo
Magoda: Igman ima najveći potencijal, treba ga stazama spojiti s Bjelašnicom
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Kenan Magoda

Pripreme za predstojeću zimsku sezonu su u jeku. Trenutno su na Bjelašnici i Igmanu u toku remonti svih vertikalnih transporta.

Tim povodom razgovarali smo sa direktorom KJP "ZOI 84" OCS Kenanom Magodom, koji je na početku razgovora za portal Radiosarajevo.ba opisao kako teku pripreme za skijašku sezonu.

"Kratkoročno, za ovu sezonu ćemo pružiti proširenje staze za noćno skijanje na stazi Kolijevka. Tako ćemo imati dvije staze koje će biti osvjetljene, neće biti gužve, bit će veća dužina i to je sasvim druga dimenzija. Zatvaramo napokon izlaznu stazu šestosjeda, neće biti više zastoja svakih 10 minuta zbog vjetra i snijega. Radimo na vizualizaciji dijelova staze, sarađujemo sa gorskom službom spašavanja na prevenciji nezgoda i sigurnosti, da svaki stub bude obložen i da imamo zaštitne ograde", pojašnjava nam Magoda.

Kako saznajemo, sanacija postojećih i izgradnja novih snjegobrana kojim će se zaštiti Ski staze, od vjetrom uzrokovanih nanosa snijega, koji kvare uređenje staza je završena uz pomoć Inicijative za Bjelašnicu i Igman.

Press Ministarstva privrede BiH - undefinedKenan Magoda (Foto: Dženan Kriještorac)

"Kada je riječ o ugostiteljstvu, naš restoran Benetton smo osvježili sa najsavremenijim fiskalnim kasama. Obezbijedili smo praćenje ugostiteljstva po najvećim standardima HoReCa, čime imamo fokus na zakonit rad u svim segmentima poslovanja ovog restorana. Molimo sve građane koji budu koristili usluge restorana Benetton, i ugostiteljstva na Malom Polju Igman, da za svaku narudžbu traže fiskalni račun, i time pomognu transparentan i zakonit rad preduzeća, te također da u slučaju da ne dobiju račun, isti nisu ni dužni da plate", napominje naš sagovornik..

Vlada Kantona Sarajevo je donijela odluku o izdvajaju 3,5 miliona KM za Bjelašnicu i Igman. Pitamo direktora na koji način će ta sredstva biti iskorištena i koliko će biti od koristi da ski sezona na Bjelašnici i Igmanu bude bolja?

"Vlada Kantona Sarajevo je svakako od velike pomoći našem Preduzeću. Neki od projekata i planova za budućnost, u koje će biti utrošen dio sredstava koje VKS izdvaja za nas su rasvjeta Kolijevke, osnježenje gornje Kolijevke i nabavka topova, nova staza, zatvaranje dolazne stanice šestojeda te izgradnja garaže za šestosjed", odgovara.

Na pitanje kako dosegnuti nivo ponude na Bjelašnici i Igmanu, a da bi on bio na nivou onog što nudi, na primjer, Jahorina te šta se radi na tom planu, Magoda odgovara:

"Igman možda ima najveći potencijal kada pričamo o turizmu. Bjelašnica je planina za pravog skijaša, nije baš za amatera, čovjeka koji je tek naučio skijati, a Igman je oaza sa plavim stazama.

Malo polje na Igmanu, maj 2019. - undefinedFoto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Malo polje na Igmanu, maj 2019.

Ono što treba dugoročno uraditi je spajanje Bjelašnice i Igmana sa stazama, to su planovi od 1982. i oni su jedini spas za ski centar. Treba da približimo sjeverni dio Bjelašnice sa Igmanom, za to treba dobra volja i Vlade i svih ljudi jer je to projekat od 100 miliona KM. Kada se to uradi imamo jedan ozbiljan ski resort u kojem skijaš može ići sa jedne planine na drugu. Tek tada može kanton reći da ima ozbiljno skijalište koje bi pariralo evropskim. Samo treba volja da krenemo, da ne radimo na preživljavanju ZOI već na projektima koji će ostati narednim generacijama."

Press Ministarstva privrede BiH - undefinedKenan Magoda (Foto: Dženan Kriještorac)
Zanimalo nas je i da li je kompletiran tim koji će na Bjelašnici voditi aktivnosti ove sezone?

"Da, tu su i stari i novi radnici. Adekvatan kadar koji svojim dugogodišnjim iskustvom rada na Ski centru može pomoći pri boljoj organizaciji i sprovođenju svih aktivnosti, kako sada pred sezonu, tako i u sezoni", ističe.

Kroz razgovor s direktorom ZOI '84 saznajemo i da je zasnježivanje staza obezbijeđeno vodom iz Akumulacija I i Akumulacija II.

"Naši radnici su nedavno odradili vrhunski posao čišćenja i pripremanja Akumulacija. Činjenica je da je od 2008. godine ovo prvo čišćenje Akumulacije I. Pronađena su tri metra mulja, i raznog smeća. S novim menadžmentom ovaj nevjerovatni posao nije zanemaren, kao što je bio zanemarivan od 2008. godine. Uz pomoć Općine Trnovo izvršeno je i u toku je punjenje vodom Akumulacija", govori nam.

Dodaje kako sa Općinom Trnovo imaju odličnu suradnju kao i to da su Općine Hadžići i Stari Grad pokazale interes za suradnju sa KJP ''ZOI '84''.

"Pored Opština mi imamo izuzetnu pomoć i aktuelne Vlade Kantona Sarajevo, Premijera gospodina Forte, Resornog ministra gospodina Bašića, koji svojim direktim dolaskom i finansiranjem pomažu rad našeg Preduzeća", zaključuje na kraju razgovora za Radiosarajevo.ba direktor KJP "ZOI 84" Kenan Magoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije