Preminuo Vojislav Vujanović, poznati likovni, pozorišni i književni kritičar

Radiosarajevo.ba
Preminuo Vojislav Vujanović, poznati likovni, pozorišni i književni kritičar
Poznati likovni, pozorišni i književni kritičar Vojislav Vujanović preminuo je u Sarajevu u 81. godini.

Datum i mjesto sahrane Vujanovića, koji je preminuo sinoć, bit će naknadno objavljeni, prenosi Srna.

"Vujanović je ostavio snažan pečat na stvaranje, tok i profilisanje Međunarodne likovne kolonije ART simpozijum Jahorina. On je svojim kritičkim osvrtima i stavovima, ali i ličnim angažmanom, u brojnim katalozima i publikacijama značajno doprinio afirmaciji likovne umjetnosti na ovim prostorima", rekao je osnivač i umjetnički rukovodilac ART simpozijuma Jahorina Lazo Savić

Savić kaže da je Vujanović s istinskim žarom govorio o ljepoti Jahorine, koja je predstavljena na mnogim slikama, grafikama i skulpturama nastalim na Koloniji. 

On je istaknuo da je Vujanović dao i snažan pečat životu, kulturi i umjetnosti Srba koji žive u Istočnom Sarajevu i Sarajevu, ali i u BiH. 

Direktor Forum teatra iz Istočnog Sarajeva Vitomir Mitrić naglasio je da je Vujanović bio jedan od najboljih prijatelja i saradnika u svim projektima ove produkcije, te da je naročito doprinio razvoju dramske umjetnosti i lutkarstva na području Istočnog Sarajeva, posebno u afirmaciji Međunarodnog lutkarskog festivala Lut festa, čiji je bio član stručnog žirija. 

Vojislav Vujanović rođen je u Gredi kod Bosanske Gradiške 1937. godine. Školovao se u Banja Luci, Zagrebu, Sarajevu i Beogradu. Diplomirao je Orijentalnu filologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. 

Radio je kao novinar u Oslobođenju, Večernjim novinama i Radio Sarajevu. Bio je član redakcije studentskog lista Naši dani, časopisa Pozorište, Trećeg programa Radio Sarajeva i časopisa Stećak

Poeziju je počeo pisati od rane mladosti, a kasnije se opredijelio za pisanje pozorišne, likovne i književne kritike. Studije, eseje i kritike objavljivao je u gotovo svim značajnijim listovima i časopisima u BiH i bivšoj Jugoslaviji. 

Pored brojnih knjiga iz književnosti i likovne umjetnosti, objavio je više monografija iz oblasti teatarske umjetnosti. 

Bio je član Društva pisaca BiH, član Hrvatskog društva za znanost i umjetnost, član Upravnog odbora Srpskog humanitarnog udruženja Dobrotvor, aktivni član i predsjednik Likovne komisije u SKPD Prosvjeta Sarajevo, član redakcije lista FondekoSvijet, te član Upravnog odbora Međunarodnog foruma Bosna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije