Preminuo ugledni profesor emeritus Mustafa Imamović

Radiosarajevo.ba
Preminuo ugledni profesor emeritus Mustafa Imamović
Sarajevo je danas ostalo bez još jednog uglednog i velikog profesora emeritusa, kada je u 76. godini preminuo dr. Mustafa Imamović, dugogodišnji profesor Pravnog fakulteta i gostujući profesor na mnogim drugim univerzitetima u Europi i SAD-u.

Ovo su potvrdile njegove kolege, dodavši da je ugledni profesor, autor brojnih knjiga, monografija, udžbenika, na stotine članaka i studija, preminuo u svom stanu oko 14 sati, prenosi Dnevni Avaz.

Profesor Imamović, koji je prije dvije godine obilježio 50 godina naučnog rada, rođen je 1941. godine u Gradačcu. Studirao je, diplomirao, magistrirao i doktorirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, nakon čega je postao profesor historije države i prava.

Pored sarajevskog univerziteta svoju karijeru je gradio još i na univerzitetima u Beogradu, Novom Sadu, Mostaru, Rijeci, te zatim na čuvenom Yale univerzitetu.

Autor je poznatog djela „Historija Bošnjaka“, monografije „Pravni položaj i unutrašnji politički razvitak BiH 1878-1914“, za koju je dobio republičku nagradu za nauku "Veselin Masleša", zatim „Bosanski Ustav“ i „Bošnjaci u emigraciji“.

Bio je urednik i član redakcije više časopisa i enciklopedija.

Do sada mu je više radova prevedeno i objavljeno na engleskom, njemačkom, španskom, albanskom, turskom, arapskom i perzijskom jeziku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije