Preminuo priznati bh. dizajner Anur Hadžiomerspahić

Radiosarajevo.ba
Preminuo priznati bh. dizajner Anur Hadžiomerspahić
/ Rad Anura Hadžiomerspahića

Jedan od najpoznatijih grafičkih dizajnera iz BiH, Anur  Hadžiomerspahić, preminuo je danas u Sarajevu. 

Bio je bio cijenjen u struci i čuven po svojim plakatima i ilustracijama sa kojima je osvajao međunarodne nagrade. Njegovi  radovi bili su izlagani na brojnim izložbama u svijetu, između ostalog i na Venecijanskom bijenalu. 

Anur  Hadžiomerspahić je rođen u Sarajevu 1971.  gdje je studirao grafički dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti Brera i Evropskom institutu za dizajn u Milanu.

Jedan je od osnivača kolekcije Ars Aevi , a posljednjih godina  njen umjentički direktor . 

Djelovao je u  kreativnom timu  Ideologija, čiji su plakati pratili  brojne kulturne manifestacije u zemlji. Potpisao je naslovnice albuma za Letu Štuke, Edu Majku, Dinu Merlina, Zabranjeno Pušenje i Amiru Medunjanin. 

Njegovi radovi odlikovali su se društvenim angažmanom i jedinstvenim likovnim stilom.  Često uz dozu satire,  kroz  hiper-realizam, kompjutersku grafiku  ili  fotomontažu, na osebujan način  javno je iskazivao komentar na društvenu stvarnost.    

Jedna od njegovih posljednjih kolekcija Fake Art je   umjetnikov statement prema savremenom  zaluđenom i podijeljenom svijetu. U svojim slikama kritikovao je savremeno  robovlasničko društvo, mašinerije za ubijanje, konzumerizam, nepravdu... 

Njegov plakat našao se i u zbirci Tolerancija  u kojoj je  Mirko Ilić obuhvatio djela najvećih svjetskih  dizajnera, a koja je trenutno na turneji po najvećim svjetskim galerijama.  

Odlaskom Anura  Hadžiomerspahića Bosna i Hercegovina ostala je bez jednog velikog, originalnog i plodnog umjetnika.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije