Preminuo mostarski glumac Ante Vican

Radiosarajevo.ba
Preminuo mostarski glumac Ante Vican

Mostarski glumac Ante Vican preminuo je u četvrtak, 20. marta u svojoj 88. godini života, javlja Fena

Ante Vican bio je nezaobilazno glumačko ime, ne samo brojem i kvalitetom rađenih i odigranih uloga, prvenstveno na kazališnoj sceni, a potom na filmu, televiziji i radiju, te brojem nagrada i priznanja, nego i glumačka činjenica, saopćeno je iz Hrvatsko narodnog kazališta Mostar

Vican je rođen 1926. godine u Vinjanima Gornjim (Imotski). Nakon osnovne, građanske i Srednje poljoprivredne škole u Križevcima, studira na Poljoprivredno-šumarskom fakultetu i Akademiji za kazališnu umjetnost u Zagrebu, gdje s najboljim ocjenama iz glume i recitacije kod slavnoga dr. Branka Gavelle završava studije kao prvi diplomant 1954. 

U Mostar dolazi u jesen 1954. godine, a svoj profesionalni glumački angažman vezuje uz Narodno pozorište Mostar i Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru, čiji je jedan od utemeljitelja 1994. skupa sa svojom suprugom Danom Kurbalijom, također dugogodišnjom glumicom NP Mostar i HNK Mostar. 

Na sceni je odigrao više od dvjesto kazališnih naslova, od toga pedesetak glavnih uloga. Napisao je nekoliko tekstova koje je sam režirao kao što su mjuzikl s pjevanjem i baletom "Magareći kvartet" (za koju je dobio nagradu "14. februar" koju je dodjeljivao grad Mostar), "Para bunci, bunci, bum", "Život i smrt Sokrata" i "Hasanaginica" (Vicanova adaptacija po istoimenim dramama Milana Ogrizovića i Alekse Šantića), dok u poznim godinama na sceni HNK Mostar piše i režira komad "Gospodine, u Tebi je moja nada", o suđenju zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu. 

Nagrađivan je dva puta kao najbolji glumac "Zlatnim smijehom" Satiričkog kazališta "Jazavac" u Zagrebu, "27. julskom" nagradom BiH za životno djelo, "Zlatnim prstenom" revije "Svijet" iz Sarajeva, te s još više od trideset nagrada za glumačka ostvarenja na kazališnim festivalima u Jajcu i Brčkom. 

Igrao je u više domaćih TV serija i filmova. Posljednja filmska uloga koju je ostvario bila je on u filmu "Crvena prašina" Zrinka Ogreste, za koju je na Pulskom festivalu 1999. dobio Zlatnu arenu. Bio je redovni član Hrvatskog društva za znanost i umjetnost BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije