Preminuo Miodrag Zdravković, spiker koji je saopćio Jugoslaviji da je umro Tito

Radiosarajevo.ba
Preminuo Miodrag Zdravković, spiker koji je saopćio Jugoslaviji da je umro Tito
Jedan od najpoznatijih srpskih i jugoslovenskih spikera Miodrag Zdravković preminuo je danas u 90. godini u Beogradu. Miodrag Zdravković je rođen 1927. u selu Rgotini. Završio je gimnaziju u Zaječaru, studirao u Beogradu.

Prvi spikerski koraci bili su u Filmskim novostima, a poslije jake konkurencije na audiciji, primljen je u Radio Beograd 1954. godine, piše RTS.

Na televiziju je prešao 1960. godine i odmah se izdvojio svojom pojavom i umijećem saopštavanja. Dostojanstveno, odmjereno, svojom ozbiljnošću potvrđivao je vijest koju čita, pa je tako i postao "spiker za važne vijesti".

Čitao je prve vijesti o atentatu na Johna Kennedyja. Tokom tragičnih događaja u Čehoslovačkoj, avgusta 1968. godine proveo je puna tri sata u studiju saopćavajući neprekidno pristigle vijesti, a slično se ponovilo i tokom Konferencije nesvrstanih u Kairu.

Nesumnjivo najneugodniju dužnost u okviru svog radnog mjesta i u svojoj sveukupnoj blistavoj spikerskoj karijeri, imao je u nedjelju, 4. maja 1980, kada je, poslije, kratkog i neuobičajnog, prekida programa, saopćio naciji vijest o smrti Josipa Broza Tita.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije