Preminuo jedan od najboljih slovenskih glumaca Jernej Šugman

Radiosarajevo.ba
Preminuo jedan od najboljih slovenskih glumaca Jernej Šugman
Jedan od najuspješnijih glumaca Slovenije Jernej Šugman preminuo je u 49. godini od srčanog udara, javila je televizija Slovenija.

Šugman je ostvario brojne uspjehe u karijeri. Bio je član ljubljanskog dramskog ansambla, a ostvario se i u televizijskim serijama i filmovima.

Za svoj rad u pozorištu dobio je mnoge nagrade, kao što je prošlogodišnja nagrada Borštnikov za ulogu Ata Ubuja. Bio je i na Bitefu s predstavom Biblija Jerneja Lorencija.

Igrao je u brojnim slovenačkim filmovima među kojima je i Noćno življenje, a javnosti je posebno poznat po ulogama u televizijskoj seriji Teatar paradajz, Naša mala klinika i Vrtičkarji.

Jernej Šugman rođen je 23. decembra 1968. godine u Ljubljani. Od 1988. do 1992. studirao je dramu i umjetničku besjedu na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju u Ljubljani, a završio je studije i za ulogu Astrova. Godine 1992. zaposlio se u ljubljanskoj Drami.

Za kratko vrijeme postao je veoma uspješan reprezent najzahtjevnijih uloga. U naredne četiri godine predstavio je veliki broj značajnih likova iz klasične i savremene svjetske književnosti.

Za glavnu ulogu legendarnog Baala u režiji Eduarda Milera dobio je drugo mjesto nagrade Borštnikov, navode slovenački mediji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije