Preminuo akademik Dubravko Lovrenović

Radiosarajevo.ba
Preminuo akademik Dubravko Lovrenović
AA / Dubravko Lovrenović
Profesor Dubravko Lovrenović, bh. historičar i akademik, preminuo je jutros u 60. godini života nakon borbe s teškom bolešću, potvrdili su za portal Radiosarajevo.ba s Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Rođen je 30. augusta 1956. godine u Jajcu, a studirao je i diplomirao 1979. historiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje je 1980. odabran za asistenta.

Postdiplomski studij pohađao je u Beogradu, gdje je 1985. godine odbranio magistarski rad, dok je doktorsku disertaciju "Ugarska i Bosna (1387-1463)" odbranio na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Objavio više autorskih knjiga, naučnih radova, recenzija, predgovora i pogovora knjiga u zemlji i inozemstvu.

U razdoblju 2001. - 2003. obavljao dužnost zamjenika ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Vladi Federacije BiH. Između 2002. i 2006. bio član državne Komisije za suradnju s UNESCO-om. Od 2001. godine je član Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Bio je predsjednik Odsjeka za historiju, a 2010. postaje redovni profesor na predmetu Historija srednjeg vijeka na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta.

Informacije o komemoraciji i sahrani bit će objavljene u toku dana.

"Dubravko je bio i suradnik portala Tacno.net. Njegovim odlaskom izgubili smo još jednog prijatelja, druga i suborca. Nadamo se da je negdje gdje nema više bola, mržnje i laži. Da je blizu svoga Mahira", napisale su njegove kolege s portala Tacno.net.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije