Preminula Jadranka Stojaković

Radiosarajevo.ba
Preminula Jadranka Stojaković
Arhiv / Jadranka Stojaković
Najpoznatija kantautorica iz BiH Jadranka Stojaković preminula je jučer u 66. godini u Banjoj Luci.

Jadranka Stojaković je već duže vrijeme bolovala od amniotrofične lateralne skleroze, a preminula je sinoć u banjalučkom Specijalnom centru “Ivan Pavao II” Dom za starije osobe, gdje je boravila u posljednje vrijeme. 

Do rata je bila aktivna na muzičkoj sceni cijele bivše Jugoslavije, a posebno u Sarajevu, gdje je bila jedna od simbola festivala Vaš šlager sezone. Bila je poznata po svojim nastupima na kojima je istovremeno pjevala, svirala gitaru i usnu harmoniku.

Ostale su zapamćene njene pjesme Što te nema, Sve smo mogli mi, Muzika je svirala, Čekala sam...

Tokom devedesetih boravila je u Japanu gdje je osim izvođačke karijere djelovala i kao kompozitorica stvarajući muziku, između ostalog, i za videoigre. 

Njen značaj za historiju pop rock muzike Bosne i Hercegovine ogleda se u promociji pjevane poezije, akustične gitare i tradicionalnog bosanskog instumenta saza.

 

Rođena je 24. jula 1950. u Sarajevu, gdje je i počela sa svojom jedinstvenom muzičkom karijerom. Tokom kasnih 1970-ih počela se baviti obradom bosanskih sevdalinki starih gradskih ljubavnih pjesama, kao i obradom poezije srpske pjesnikinje Desanke Maksimović u novom muzičkom aranžmanu. Radila i primjenjenu muziku za televiziju (Dječije emisije Televizije Sarajevo), te napisala uvodnu temu 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine. Od 1988. živjela u Japanu, do povratka u Bosnu, 2012. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije