Predsjednik PEN-a: Indikativno je što su ostavke hrvatskih pisaca ovako orkestrirane

Radiosarajevo.ba
Predsjednik PEN-a: Indikativno je što su ostavke hrvatskih pisaca ovako orkestrirane
Foto: Bookstan / Asmir Kujović

Komentirajući nove odluke o napuštanju P.E.N. Centra u Bosni i Hercegovini, predsjednik ove organizacije Asmir Kujović izjavio je za Radiosarajevo.ba kako je indikativno to što su ostavke hrvatskih pisaca u PEN-u ovako "orkestrirane".

Piše: Faruk Vele 

Podsjetimo, dva književnika Marijanovića, Dragan i Mladenko, istupili su iz PEN Centra BiH, nakon šest kolega koji su to ranije učinili zbog reakcija jednog dijela članstva na misu za žrtve Bleiburga održanu u Sarajevu 16.maja. Ranije su Ivan Lovrenović, Miljenko Jergović, Željko Ivanković, Ivica Đikić, Milo Jukić i Mirko Marjanović, također, zatražili su da ih se briše iz članstva P.E.N. Centra u BiH. 

Kako kaže Kujović, prema naknadnim izjavama nekih od pisaca "dalo bi se zaključiti da oni sve nas, koji smo protestno pismo potpisali, doživljavaju kao eksponente neke politike koja navodno kuje zavjere protiv manjinskih Hrvata u Sarajevu i Federaciji". 

"To je i uvredljivo, s obzirom na to da su književnici koji svojim imenima stoje iza ove peticije u mnogo navrata svojim pisanjem i javnim djelovanjem dokazali svoju antinacionalističku opredijeljenost", kazao je Kujović. 

Prema njegovim riječima, dobar dio članova P.E.N.-a podržao je prijedlog "da se uputi i zahtjev za preimenovanje imena ulica i škola u Sarajevu koje nose imena bošnjačkih ustaških dužnosnika iz Drugog svjetskog rata". 

"Još uvijek nismo definitvno odlučili da li će taj zahtjev biti upućen ispred PEN-a kao organizacije ili će to, kao i u slučaju mise za Bleiburg, biti protestno pismo jedne grupe naših članova. Već je predloženo da se formira jedna radna grupa, u kojoj će biti zastupljeni i historičari, koja će se pozabaviti ovim pitanjem. Svakako namjeravamo organizirati i jedan okrugli sto na ovu temu, s obzirom na neslaganja u vezi s pojedinačnim slučajevima koji su već duže vrijeme bili predmet brojnih rasprava u medijima", kazao je Kujović. 

Inače, pismo koje je zasmetalo Lovrenoviću, Jergoviću i ostalima članovi P.E.N. Centra objavili su 9. maja povodom Dana pobjede nad fašizmom, a u njemu je navedeno: 

"Mi, doljepotpisani članovi i članice P.E.N. Centra u Bosni i Hercegovini, povodom evropskog Dana pobjede nad fašizmom, potvrđujemo svoju odanost antifašističkim vrijednostima slobode, jednakosti i tolerancije među ljudima, koje su istovremeno i vrijednosti koje zagovara Povelja Međunarodnog P.E.N.-a. Zbog toga smatramo da je ideja da se u Sarajevu organizira komemorativna misa za fašiste i njihove simpatizere koji su nastradali u povlačenju fašističkih i nacističkih snaga prema Bleiburgu sramotna za ovaj grad i za ovu zemlju. Antifašistička pozicija koju zastupamo je bolja i humanija strana povijesti, i u to ime, iz poštovanja prema brojnim nevinim žrtvama ustaških zločina, zahtijevamo da se planirana misa otkaže". 

Pismo su potpisali: Adisa Bašić, Aleksandra Čvorović, Amir Brka,Amira Sadiković, Andrea Lešić, Andrej Nikolaidis, Anisa Avdagić, Asmir Kujović, Bjanka Alajbegović, Damir Arsenijević, Darko Cvijetić, Elma Porobić, Elvedin Nezirović, Emina Žuna, Enver Kazaz, Ervin Mujabašić, Fadila Nura Haver, Ferida Duraković, Goran Sarić, Goran Simić, Izet Perviz, Jasmina Husanović, Jasna Šamić, Lejla Kalamujić, Ljubica Ostojić, Mirsad Sijarić, Mustafa Zvizdić, Nedžad Ibrahimović, Nidžara Ahmetašević, Predrag Finci, Sanja Šoštarić, Selvedin Avdić, Senada Kreso, Senadin Musabegović, Senka Marić, Šejla Šehabović, Tanja Miletić Oručević, Tanja Stupar Trifunović, Tarik Haverić, Vladimir Arsenić, Zlatko Dizdarević i Zvonimir Radeljković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije