Kojović o Izbornom zakonu: Dosta je diskriminacije građana BiH!

Radiosarajevo.ba
Kojović o Izbornom zakonu: Dosta je diskriminacije građana BiH!
Foto: Radiosarajevo.ba / Predrag Kojović

Posljednjih dana ponovo se intenzivno govori o temi izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Piše: Faruk Vele

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović kazao je kako vjeruje da će do kraja godine, odnosno početka izborne 2020. godine biti dogovorena reforma Izbornog zakona BiH.

Šta nacionalisti (ne)žele

Naravno, na način kako to vidi njegova stranka, čime se ponovo naglašava etnonacionalni koncept, a zapostavljaju građani Bosne i Hercegovine.

Dragan Čović: Do kraja godine moguće dogovoriti reformu Izbornog zakona

“Nećemo mi to moći na jednom sastanku riješiti, ali ja ću predložiti da napravimo jednu dinamiku da u ovoj godini kroz tri ili četiri sastanka dogovorimo izborni zakon prije izborne godine. Nadam se da ćemo kroz neke druge odnose koje gradimo između HDZ-a i SDA olakšati i donošenje ovih odluka“, kazao je Čović za Fenu.

Izmjene Izbornog zakona BiH trebale su biti tema otkazanog sastanka SDA i HDZ-a BiH u Mostaru, a po svemu sudeći su bile tema i tokom iznenadnog susreta Čovića i Milorada Dodika sa ministrom vanjskih poslova Slovačke Miroslavom Lajčakom.

O postojanju potrebe da se upravo građanske stranke i predstavnici tzv. “Ostalih“ hitno okupe oko zajedničkog interesa, te da se o ovom ključnom pitanju, napokon, čuje i glas građana Bosne i Hercegovine, razgovarali smo s Predragom Kojovićem, predsjednikom Naše stranke.

Govoreći o nastojanju nacionalnih stranaka da po principu svoje logike definitivno nametnu nove promjene Izbornog zakona BiH po svojim aršinima, Kojović kaže da to vidi kao njihovu očajničku borbu da jedan anahroni, diskriminatorski, potpuno antievropski ustavni i izborni sistem, od koga nezasluženo profitiraju i u političkom i u finansijskom smislu već tri decenije, “sačuvaju po svaku cijenu, pa i po cijenu BiH i svih njenih građana“. 

Odgovarajući na pitanje o dobrim rješenjima u kontekstu Izbornog zakona, Kojović kaže:
 
Podijelio bih odgovor na vaše pitanje u dva dijela. Prvi je formalno-pravni jer se tiče ustavnih i zakonskih rješenja koja diskriminišu veliki broj državljana BIH. Za nas je to apsolutno neprihvatljivo. Presuda 'Sejdić-Finci' je, prije nekoliko godina, zahvaljujući inicijativi i upornosti Naše stranke implementirana u Kantonu Sarajevo i činjenica je da je od presude prošlo više od deset godina. Činjenica da je to jedino mjesto i jedina presuda Evropskog suda za ljudska prava koja je sprovedena u djelo pokazuje da nacionalisti to ne žele“, ističe Kojović.

Dodaje da daytonski Ustav i sadašnje političko stanje im omogućuje “da rat za podjelu BiH nastave drugim, političkim, sredstvima“.

“Pravo da biraju i budu birani, dakle aktivno i pasivno biračko pravo, mora pripadati svakom građaninu i građanki BiH bez obzira na njihov etnički ili vjerski identitet, bez obzira gdje žive ili borave. Svi moramo biti ravnopravni, na svakom pedlju naše zemlje. To je kritična tačka daytonskog Ustava i njenim uklanjanjem bi se urušio cijeli etnokratijski sistem i koncept po kojem neki građani na osnovu svog etničkog ideniteta imaju više prava od drugih građana BiH. Drugi dio odgovora na Vaše pitanje se odnosi na pravo građana da se njihovi glasovi računaju, da se njihovi glasovi ne poništavaju, da se ne prepravljaju, da ne završavaju u kontejnerima za smeće. Dakle, da izborni rezultat bude tačan izraz kolektivne glasačke volje građana, a ne rezultat mešetarenja partijskih kriminalaca infiltriranih u biračke i druge izborne odbore i organe“, konstatira Kojović.

Odmah se uključiti

Saglasan je da bi se predstavnici građanskih stranaka, građana BiH i tzv. 'Ostalih' morali uključiti u razgovore o Izbornom zakonu prije etnonacionalni princip definitivno pobijedi i u priči o Izbornom zakonu BiH.

“Svakako. Svaka izmjena zakona kao i nacrti zakona mora biti upućena u javnu raspravu na kojima mogu učestvovati i građani. Kod nas se nažalost javne rasprave održavaju skoro u tajnosti jer su zvanične obavijesti o terminu i lokaciji često nedostupne svima, osim onima koji to prate iz profesionalnih ili ličnih razloga. Nadam se da će za ovako važan zakon ta praksa biti promijenjena, da će se uz usvajanja nacrta odrediti adekvatno trajanje i da ćemo imati istinsku javnu debatu o predloženim rješenjima. Naša stranka će sasvim sigurno, kao što smo to i do sada radili i u nekim prijašnjim situacijama organizovati seriju tribina i rasprava o ovom zakonu koja će biti otvorena za sve koji žele učestvovati“, zaključio je Kojović.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije