Poznati i slavni koji su nas napustili u 2017. godini

S. H.
Poznati i slavni koji su nas napustili u 2017. godini
Fena / Ljubiša Samardžić tokom posjete Sarajevu
Kraj godine uvijek nas podsjeća da sve ima svoj završetak, pa tako i život.

I u godini koja je na izmaku napustila su nas velika imena iz svijeta muzike, filma...

Upravo njih ne trebamo zaboravljati i trebamo ih se prisjećati u godinama koje dolaze, te buduće generacije podsjećati na njihovu važnost:

  • Miki Jevremović, pjevač;

    Poznati pjevač Miki Jevremović preminuo je 13. januara 2017. godine, u 76. godini života. Vrhunac popularnosti doživio je šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka. Učestvovao je na tadašnjim festivalima: „Vaš šlager sezone“ (Sarajevo), „Beogradsko proleće“, „Zagrebački festival“, „Opatijski festival“ i „Splitski festival“.Devedesetih godina je učestvovao i na jletnjim festivalima u Crnoj Gori. Sarađivao je s mnogim kompozitorima u zemlji i inostranstvu (Boris Bizetić, Mikis Teodorakis i drugi).

  • Ljubiša Samardžić, jedan od doajena jugoslovenske kinematografije; 

    Nakon duge borbe s teškom bolešću u 81. godini života preminuo je doajen jugoslovenske kinematografije Ljubiše Samardžića. Ova vijest šokirala je brojne njegove fanove 8. septembra 2017. godine. Šezdesetih godina prošlog stoljeća, Samardžić je bio jedno od zaštitnih lica jugoslovenske kinematografije, a u karijeri je ukupno ostvario 130 uloga na velikom platnu i malim ekranima.

    Među njegovim zapaženijim ulogama su filmovi "Bitka na neretvi", "Sutjeska", "Bombaši", "Ljubavni život Budimira Trajkovića", "Lude godine", "Magareće godine".U bogatoj televizijskoj karijeri igrao je u serijama "Vruć vetar", "Povratak otpisanih", "Kuda idu divlje svinje", "Bolji život", "Policajac sa Petlovog brda", "Jesen stiže, dunjo moja"...Posljednja uloga koju je ostvario bila je u seriji "Miris kiše na Balkanu" 2011. godine, koju je i režirao.

  • Nada Đurevska, doajenka bosanskohercegovačkog glumišta, istaknuta filmska i pozorišna radnica;

    Doajenka bosanskohercegovačkog glumišta, istaknuta filmska i pozorišna radnica Nada Đurevska preminula je 13. septembra u 65. godini života. Dobitnica brojnih nagrada i priznanja, među kojima je i Šestoaprilska nagrade grada Sarajeva u 2014. godini, posljednjih mjeseci imala je problema s bolešću. Kroz brojne uloge, među kojima su mnoge naprosto osvajale građane Bosne i Hercegovine, Nada Đurevska postala je jedna od zaštitnica glumišta i kinematografije u BiH.

  • Donna Ares, pjevačica;

    Azra Kolaković, poznatija kao Donna Ares, nakon duge borbe s teškom bolešću preminula je 2. oktobra 2017. godine u Bihaću. Ova vijest  u 2017. godini bila je jedna od najtužnijih te su brojni građani se prisjećali velike heroine koja je bila jedan od najvećih boraca koje su pratili prethodnih godina na društvenim mrežama.

    Još kao djevojčica je nastupila na dječjem festivalu, a od svoje 14. godine nastupa s rock grupom Camino Verde u lokalnim diskotekama kao pjevačica.

    Sa šesnaest godina napisala je svoje prve tekstove i snimila prvu pjesmu. Završila je muzičku školu, a studirala je engleski jezik i književnost.

    Godine 1997. prvi put javno nastupa pod imenom Donna Ares i to na izboru za pjesmu Eurovizije na Dori. Iste godine ostvaruje veliki uspjeh sa svojom pjesmom Kazna, na festivalu Bihać ‘97, koja je lansira visoko na sve top liste u B.

  • Gorden Kaye, omiljeni glumac iz serije "Allo, Allo";


    Tužna vijest o smrti glumca Gordena Kayea pogodila je 23. januara cijeli glumački svijet, posebno ljude koji su Kayea pamtili po izvrsnoj ulozi vlasnika restorana u kultnoj seriji „'Allo 'Allo!“.

    Serija koja ga je proslavila, a koja na humorističan način opisuje borbu francuskog Pokreta otpora protiv njemačkih vojnica u Drugom svjetskom ratu postala je kultna upravo zbog njegove sjajne role i visprenog humora. Odigrao je svih 84 epizode ove serije, a nastupao je i u njenoj pozorišnoj verziji.

  • Malcolm Young, gitarista benda AC/DC;

    Slavni gitarista benda AC/DC Malcolm Young preminuo je u Australiji 18. novembra 2017. godine.

    "S iskrenom i dubokom tugom moramo obznaniti da je preminuo Malcolm Young. Malcolm je, zajedno s Angusom, bio osnivač i kreator AC/DC-ja. Uz ogromnu predanost, bio je pokretačka snaga benda. Kao gitarist, tekstopisac i vizionar bio je perfekcionist i unikatan čovjek. Uvijek se držao svojih principa i govorio ono što je želio. Uvijek je bio veoma ponosan. Njegova odanost fanovima bila je nenadmašna", objavili su iz benda nakon njegove smrti.

  • Fats Domino, jedan od najutjecajnijih rock and roll izvođača 50-ih i 60-ih godina;

    Fats Domino, jedan od najutjecajnijih rock and roll izvođača 50-ih i 60-ih godina, umro je u 89 godini, na datum 25. oktobra.

    Američki rock and roll umjetnik bio je poznat po svojim pjesmama Is not That Shame i Blueberry Hill. Počeo je s karijerom 1949. kada je s pjesmom The Fat Man prodao preko milion kopija. Među prvima je kojem je to uspjelo s nekom rock and roll pjesmom. U njegovoj dugoj karijeri, uspješne su bile 50-te godine i počeci 60.-tih, 20. stoljeća.

    Primljen je Rock and roll kuću slavnih 1986. godine te je pozvan da nastupa u Bijeloj kući. Za vrijeme uragana Katrina, koji je pogodio New Orleans 2005., nije želio napustiti svoju kuću zbog bolesne žene. Preživjeli su uragan, ali je kuća uništena.

  • Hugh Hefner, osnivač Playboya, najpopularnijeg magazina za odrasle;

    Hugh Hefner, osnivač Playboya, najpopularnijeg magazina za odrasle, umro je 28. septembra u 91. godini života.



  • Adam West, prvi filmski Batmen;

    Američki glumac Adam West, najpoznatiji po glavnoj ulozi u prvim ekranizovanim verzijama priča o Batmenu, koje su emitovane tokom šezdesetih godina prošlog vijeka, umro je u 89. godini, 10. juna 2017. godine.

    West je preminuo u Los Anđelesu nakon kraće borbe sa leukemijom, saopćio je portparol porodice. West je rođen 1928. godine, karijeru je započeo na Havajima 50-ih godina prošlog vijeka, prenio je BBC.

    Igrao je u skoro 200 filmova i serija, a bavio se i pozajmljivanjem glasa crtanim junacima.

  • Helmut Kohl, bivši njemački kancelar;

    Bivši njemački kancelar Helmu Kohl umro je u 87. godini, objavljeno je 16. juna 2017. godine. Kako je objavljeno, Kol je umro u jutarnjim satima u svom domu u Ludwigshafenu.

    Bio je kancelar od 1982. do 1998. i on je najduže proveo vremena na toj funkciji u periodu poslije rata. Kohl je pokrenuo inicijativu za ujedinjenje dvije Njemačke i bio je "pokretačka sila" uvođenja jedinstvene europske valute, ubjedivši skeptične Njemace da se odreknu marke.

    Od 2008. godine je bio vezan za kolica poslije ozbiljnijeg pada

  • John Heard, zvijezda filma 'Sam u kući';

    Holivudski glumac John Heard preminuo je u 72. godini.

    Heard je bio poznat po ulogama u filmovima Sam u kući i Gladiator.

    Tijelo glumca pronašla je spremačica u hotelu u Palo Altu, u Kaliforniji. Navodno je odsjeo u hotelu nakon manje operacije leđa početkom sedmice.

  • Frank Vincent, zvijezda serije "Sopranos";

    Američki glumac Frank Vincent umro je, 14. septembra u 78. godini, a bio je poznat ulogama u filmovima Dobri momci (Goodfellas), Casino, Raging Bull, kao i u kriminalističkoj seriji Sopranosi (The Sopranos).

    U seriji The Sopranos glumio je mafijaša Phila Leotarda koji je bio neprijatelj glavnog lika Tonyja Soprana.

    Vincent je umro od komplikacija nastalih nakon operacije srca u bolnici u New Jerseyu. Prethodno je doživio srčani udar, javio je USA Today.

    U svojoj karijeri, koja je trajala od 1975. godine, najčešće je glumio mafijaše.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije