Potvrđeno: Preminuo Esed Radeljaš

7
Radiosarajevo.ba
Potvrđeno: Preminuo Esed Radeljaš
Arhiv / Esad Radeljaš

Esed Radeljaš, načelnik općine Foča u Federaciji BiH (Ustikolina) preminuo je, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz više izvora.

Kako javlja RTV BPK, preminuo je od posljedica zaraze koronavirusom. To je portalu kantonalne televizije potvrdio njegov brat.

Portal Radiosarajevo.ba saznaje da je Radeljaš preminuo od sepse.

Radeljaš se liječio  u Općoj bolnici u Sarajevu, a liječen je od teške upale pluća.

Podsjetimo, za načelnika općine Foča izabran je na lokalnim izborima održanim 15.11.2020. godine. 

Radeljaš je političku karijeru je započeo 2008. godine kada je kao kandidat Bosanske stranke (BOSS) izabran za vijećnika u Općini Novi Grad Sarajevo. Dvije godine kasnije na Općim izborima 2010. izabran je za zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo. Delegiran je i u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz reda ostalih.

Dok je bio zastupnik u Skupštini i delegat u Domu naroda, imenovan je za predsjednika Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo. Sa ove pozicije je smijenjen u julu 2015. godine.

Na Općim izborima 2014. Radeljaš se našao na BOSS-ovoj listi za Skupštinu Kantona, iako je u decembru 2013. godine osnovao Stranku za bolje Goražde i postao njen predsjednik. Na tim izborima nije osvojio mandat, ali je u januaru 2015. imenovan za ministra privrede Bosansko-podrinjskog kantona (BPK), budući da je njegova stranka u tom kantonu osvojila dva mandata. Sa funkcije ministra smijenila ga je Skupština BPK-a u aprilu 2016. godine.

Javnosti je poznat po aferama i sudskim procesima. 

U januaru 2019. osuđen je na dvije godine zatvora za zloupotrebe službenog položaja i pranje novca. 

Presudom je odlučeno da Radeljaš mora isplatiti novčana sredstva političkoj partiji BOSS u iznosu od 114.255 KM.

Također, Kantonalni sud mu je ovom presudom izdao i zabranu ulaska u zakonodavnu i državnu vlast, koje se finansiraju iz državnog budžeta, za naredne dvije godine.

Istom presudom, Radeljaš je oslobođen optužbi po prvoj tački optužnice, zajedno s Damirom Hadžićem, bivšim načelnikom Općine Novi Grad, kao i službenicima Jasminom Horo i Jusufom Čauševićem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije