Heroj o kojem se priča: Policajac iz BiH spasio dvoje djece na Jadranu

A. S.
Heroj o kojem se priča: Policajac iz BiH spasio dvoje djece na Jadranu

U vrijeme dok je nogometna reprezentacija Hrvatske u utorak ovjeravala vizu za finale protiv Engleske na Mundijalu u Rusiji, u Auto-kampu Rača kod Senja na Jadranskom moru odvijala se prava drama u kojoj je jedan od učesnika bio Dejan Gvozden, policajac iz Bosne i Hercegovine. 

Ovaj hrabri pripadnik Policijske uprave Bosanska Gradiška je jedan od heroja o kojem posljednjih dana pišu mediji u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, jer je svojom hrabrošću spašavajući život dvoje maloljetne djece iz Njemačke na otvorenom moru došao do naslovnica mnogih portala. 

Heroj o kojem se priča

Radiosarajevo.ba je kontaktirao Gvozdena i on je pristao da nam da ispovijest šta se sve dešavalo te večeri na obali Hrvatske.

Za Dejana smo od prijatelja iz Bosanske Gradiške čuli da je rekorder u dobrovoljnom davanju krvi (48 puta) u svojoj policijskoj upravi i da je momak za kojeg svi u jedinici i gradu imaju samo riječi pohvale. 

"Bio u šetnji sa suprugom Vojislavkom i djecom Dejanom i Damjanom. Taman sam izašao iz Auto-kampa na mol, kada sam vidio da su djeca krenula gumenim čamcem s obale. Bilo je 20 sati, htjeli smo sjesti u neki kafić da gledamo utakmicu kada sam vidio da djeca polako odmiču. U prvi mah sam pomislio sada će doći njihovi roditelji, za koje  sam tek kasnije saznao da su njemački državljani iz Bielefelda", priča nam Gvozden.

Dejan nastavlja da je baš u tom trenutku počela nadolaziti bura, a da je čamac s mališanima išao sve dalje od obale prema Golom otoku.

"Tada sam primijetio da djeca mašu rukama. Nisam se ni sekunde dvoumio, ugledao sam jedan motorni malo veći čamac. U isto vrijeme neko je sa recepcije zvao Kapetaniju, ali se niko nije javljao na njihove pozive, vjerovatno što su svi gledali utakmicu. Ja sam tada saznao da je čamac od jednog starijeg Poljaka, kojeg sam uspio kontaktirati da zajedno krenumo u potragu za mališanima", nastavlja Gvozden.

Dok je Dejan uspio upaliti motor, gledanje utakmice iz Moskve palo je u drugi plan. Svi su gledali u smjeru Dejana i Poljaka i njemačkih mališana, curice i dječaka od 11 i osam godina.  

"Bura je bila sve veća, ali smo nakon desetak minuta vožnje uspjeli doći do njih. Kada smo prišli njihovom čamcu, djeca su bila sva mokra, jer su ih valovi zapljusnuli. Curica je bila prva prema meni kada smo stigli, ali je ona tražila da iz čamca prvo izvučemo njenog brata, pa nju. Kada smo se približavali obali, čuli smo kako nas čeka veliki apaluz i oduševljenih stotinjak turista", dodao je Gvozden, koji ima certifikat za spasioca koji je robio pri Upravi za policijsko obrazovanje u Banjoj Luci.

Odbio novčanu nagradu

Po izlasku na obalu, priča nam Dejan, prvo što pamti su riječi njegove djece Dejane i Damjana, koji su oduševljeno kazali: 

"Ovo je naš tata, ovo je naš heroj".

Dok je Dejan primao čestitke od mještana i turista, ispred njega su se stvorili i roditelji mališana.

"Ja slabije govorim njemački jezik, ali ga razumijem, dok mi supruga Vojislavka ima odličnu konverzaciju. Roditelji mališana su se prvo željeli zahvaliti, a ubrzo su izvadili i novčanik u želji da me nagrade novčanim iznosom.  Odbio sam bilo čime da me nagrade, jer sam u spašavanje njemačkih mališana krenuo kao da su u tom čamcu bila moja djeca, Dejana i Damjan", naglasio je Dejan Gvozden, koji će na odmoru u Rači ostati još desetak dana i presretan je da je učinio veliku stvar za vrijeme svog prvog odmora u ovom kampu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije