Pet godine od smrti velikog bh. režisera Sulejmana Kupusovića

Radiosarajevo.ba
Pet godine od smrti velikog bh. režisera Sulejmana Kupusovića
Foto: AA / Sjećanje na režisera Sulejmana Kupusovića

Narodno pozorište Sarajevo na današnji dan se sjeća velikog režisera Sulejmana Kupusovića čiji su lik i djelo obilježile savremenu bh. pozorišnu historiju i čije su predstave imale jedinstvenu umjetničku vrijednost.

Njegove predstave imale su jedinstvenu umjetničku vrijednost i živio je teatar koji je čvrsto komunicirao s publikom.

Bosanskohercegovačka publika će ga pamtiti kroz predstave koje je režirao koje su dominantno obilježile vrijeme teatra već od sedamdesetih i osamdesetih godina, sve do njegove smrti, kao što su predstave Kralj Lear, Propercije, Bjesnilo, Braća Karamazovi, Veliki vezir, Roman o Londonu, Hasanaginica, Kidaj od svoje žene, Derviš i smrt, Hanka, Tvrđava, Legenda o Ali-paši, Balada o Omeru i Merimi, Hamlet u selu Mrduša donja ili Hamlet zna što narod ne zna, Balkanski špijun u Sarajevu. 

Na svim scenama svojim posebnim teatarskim jezikom, vizionarskim promišljanjem i srčanošću komunicirao je sa svojim saradnicima, glumcima i publikom koja je na magičan način pružala snagu i smisao njegovoj neprevaziđenoj umjetnosti. 

Njegova posvećenost pozorištu je naša inspiracija i vodilja na nastavimo raditi i djelovati s istim žarom i ljubavlju, da se njegova nit načina življenja pozorišta nikada ne prekine.

Podsjećamo, bosanskohercegovački reditelj Sulejman Kupusović preminuo je 15. augusta 2014. godine u 63. godini u Sarajevu, nakon teške bolesti

Bio je poseban u najljepšem obliku te riječi, cijenjen i daleko izvan granica naše zemlje, majstor scene i čovjek iza kojeg je ostalo - djelo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije