Parodi: Moramo s novim vlastima razgovarati o povećanju plata i naknada za borce

E. Halimić
Parodi: Moramo s novim vlastima razgovarati o povećanju plata i naknada za borce
0 / Francisco Parodi

Više od pola godine prošlo je od oktobarskih izbora, a Bosna i Hercegovina još uvijek čeka formiranje vlasti na državnom i federalnom nivou. Međutim, građani nisu jedini koji čekaju da izabrani političari počnu napokon raditi, tu je i Međunarodni monetarni fond (MMF).

Podsjećamo, MMF je s našom državom zaključio i poseban finansijski aranžman. On u našem slučaju vrijedi čak 1,7 milijardi maraka i zaključen je u septembru 2016. godine. Od tada su isplaćene dvije tranše: jedna od 153,78 miliona maraka i druga od 145 miliona maraka.

Ovim povodom razgovarali smo i sa stalnim predstavnikom Međunarodnog monetarnog fonda u BiH Franciscom Parodi.

Odgovarajući na naša pitanja, Parodi je u više navrata ponovio da Međunarodni monetarni fond čeka formiranje vlasti kako bi mogao dalje djelovati u našoj državi.

Institucije Bosne i Hercegovine - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Institucije Bosne i Hercegovine

“Međunarodni monetarni fond čeka uspostavljanje Vijeća ministara i Vlade FBiH kako bi započeli razgovore o tekućem programu koji ističe u septembru 2020”, pojasnio je za Radiosarajevo.ba Parodi.

Komentarišući činjenicu da je predizborna priča u vezi sa zakonom o borcima u FBiH i povećanjem primanja u RS još uvijek aktuelna, te da da li će uz ove odluke BiH moći nastaviti aranžman s MMF-om, Parodi je istakao da u ovom trenutku je teško govoriti unaprijed.

“U ovom momentu potrebno je da sjednemo s vladama i detaljno razgovaramo o utjecaju koji povećanje naknada za borce u FBiH te nedavno usvojeni zakon o poticajima na plate u RS može imati po budžete”, smatra Parodi.

Dodaje da tek kad se uspostave vlade i kada ponovo počnu razgovori u okviru programa može se napraviti detaljnu procjenu buduće saradnje.

Uprkos činjenici da BiH još uvijek nema uspostavljenu vlast nakon prošlogodišnjih izbora, Parodi kaže da su makroekonomski pokazatelji naše države još uvijek stabilni.

“Sveukupno gledajući, makroekonosmki izgledi i dalje su stabilno. Očekujemo nastavak rasta i u ovoj godini i to od nekih tri posto”, pojasnio je Parodi.

Prema njegovim riječima, rast ekonomije od tri posto je skoro na istom nivou kao i prošle godine.

Zgrada Energoinvesta gdje je sada smješten Ured za reviziju institucija BiH - undefined

Foto: Arhiv: Zgrada Energoinvesta gdje je sada smještena Vlada FBiH

“U skladu sa dešavanjima u Eurozoni, inflacija ostaje niska. Broj nezaposlenih se smanjuje, ali to se može pripisati podjednako solidnom rastu i nastavku migracije u Evropu”, istakao je Parodi.

Dodao je da ipak dugoročno ekonomija BiH mora proći kroz određene reformske procese.

“Dugoročno gledano, neophodno je uložiti dodatne napore u provođenje reformi kako bi dalje smanjili nezaposlenost i osigurali rast vođen privatnim sektorom”, zaključio je u razgovoru za Radiosarajevo.ba stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u BiH Franciscom Parodi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije