Paddy Ashdown: Bosnu sam napustio prerano

Radiosarajevo.ba
Paddy Ashdown: Bosnu sam napustio prerano
Foto: Ilustracija / Paddy Ashdown

U intervjuu za Voice of America nekadašnji visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown rekao je kako ''vjerojatno nije shvaćao i proveo dovoljno vremena na elementu onoga zbog čega bi Hrvati željeli ostati u BiH".

''Bosna je uvijek bila kao tronoga stolica, ako izvučete jednu nogu, onda se sve sruši'', rekao je Ashdown. 

''Ako kao stranac s velikim ovlastima dođete u tako kompleksnu zemlju kao što je Bosna, naravno da ćete napraviti greške. Uveliko su mi pomagali i vodili me prijatelji među bosanskim narodom, kojeg zaista volim, i političarima koji su bili uz mene: Dragan Čavić, Adnan Terzić i donekle Mladen Ivanić. Oni su me vodili i prihvaćali su greške koje sam pravio. Da li sam pravio greške? Da. Vjerujem da sam napustio Bosnu šest mjeseci prerano. Vjerujem da smo policijsku reformu doveli do tačke s koje je morala ići naprijed, vjerovao sam da se postignuto ne može poništiti, ali nisam bio u pravu. Nažalost, vjerujem da je to bio početak poništavanja institucija koje smo imali. Krivim sebe za to, ali krivim i međunarodnu zajednicu jer nije nastavila taj proces'', rekao je.

Rekao je kako nedostatak održive alternative u BiH smatra velikim nedostatkom i veoma zabrinjavajućim.

'To je zapravo vjerojatno najozbiljniji problem danas u Bosni.  Ako imate takozvani zamrznuti konflikt, za razliku od onog u kojem je jedna strana pobjednik, onda se nomenklatura iz rata prenosi na politiku kako bi se političkim sredstvima slijedile iste podjele i akcije zasnovane na etničkoj pripadnosti, upravo kao i tokom rata. Sve dok se toga ne riješite, dok se ne riješite te generacije i zamijenite je s generacijom koja će više gledati u budućnost, post konfliktna društva ne mogu imati budućnost'', rekao je, između ostalog, Ashdown.

Kaže kako ga ne brine to što u BiH ''porodice iz vremena rata još uvijek vladaju održavanjem mira, već što još uvijek nema naznake o istinskoj novoj generaciji koja gleda u budućnost, a ne u prošlost''.

''Možda ona postoji, ali ja nažalost još uvijek ne mogu vidjeti naznake njenog izrastanja'', rekao je nekadašnji visoki predstavnik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije