Ovo je bila njihova godina: Aida Kalender i udruženje Akcija

Radiosarajevo.ba
Ovo je bila njihova godina: Aida Kalender i udruženje Akcija
Ponovno otvaranje Zemaljskog muzeja, 15. septembra 2015. godine, nije bio događaj koji se desio preko noći. 

Zemaljski nam se vratio: Pale daske, svi u Muzej! (VIDEO)
 
Bio je to proces pripreman više od šest mjeseci, u kojem su u punom kapacitetu sudjelovale članice i članovi udruženja Akcija Sarajevo
 
Kruna ovih nastojanja odvijala se tokom augusta i septembra, kroz građansku akciju Ja sam Muzej kojom se željelo podsjetiti na činjenicu da je najveća i najznačajnija muzejska institucija u Bosni i Hercegovini bila zatvorena skoro tri godine, te utjecati na odgovorne da se ovaj problem što hitnije riješi.
 
Programska direktorica Udruženja Akcija Aida Kalender u rubrici Ovo je bila njihova godina govori za Radiosarajevo.ba o protekloj godini: 
 
"Godina 2015. ostat će zaista zapisana zlatnim slovima u mojoj privatnoj historiji, kao i u udruženju koje vodim. Mi smo u  toku 2015. započeli i uspješno završili jednu veliku građansku akciju Ja sam muzej. Željeli smo pokazati da postoji veliki interes građana BiH i želja da se Zemaljski muzej BiH koji je bio gotovo tri godine zatvoren za javnost, ponovo otvori, da postoji volja da se napravi pritisak prema političarima i donosiocima političkih odluka da učine nešto da se spasi Muzej. 
 
Zijah Gafić i ja, zajedno s kolegama iz Akcije, ušli smo još početkom godine u Muzej i tamo smo otkrili priču koja nije postojala u javnom diskursu, o radnicima koji, unatoč činjenici da 30 mjeseci nisu primili plaću niti su zdravstveno osigurani, dolaze u Zemaljski muzej i čuvaju njegove kolekcije i zgrade. Oni su, zapravo bili čuvari muzeja, potpuno zaboravljeni i od građana, i od političara, i od javnosti. Mi smo željeli to ispričati i to smo uradili putem fotografija - portreta, koje je uradio Zijah Gafić i njihovih priča koje smo snimali gotovo sedam mjeseci. 
 
Sama akcija Ja sam muzej započela je 3. augusta kada smo pozvali građane cijele BiH, ali i regiona, da dođu u muzej i dežuraju, da se na taj način solidariziraju s radnicima, te pokažu svoj interes za ovu instituciju. To se i desilo. Više od 5000 građana, kulturnih i javnih radnika, sportista, kolega iz Slovenije, Srbije, Hrvatske i drugih zemalja, pridružilo se našoj akciji i konačno 15. septembra 2015. Zemaljski muzej je ponovo otvoren. 
 
Udruženje Akcija za 2016. godinu priprema projekat saradnje sa Zemaljskim muzejom BiH, ali i kampanje za druge institucije kulture u BiH
 
Svim čitateljima portala Radiosarajevo.ba i slušateljima radija želim sretnu 2016. godinu uz poruku da su promjene u BiH zaista moguće", zaključila je svoju izjavu za naš medij Aida Kalender.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije