Otkriven uzrok smrti Mire Furlan

0
Radiosarajevo.ba
Otkriven uzrok smrti Mire Furlan
Foto: Agencije / Mira Furlan

Mnoge je jutros potresla vijest o smrti glumice Mire Furlan. Slavna glumica preminula je u 66. godini života, a kako Večernji list saznaje iz izvora bliskih porodici ona je već duže vrijeme bolovala od virusa Zapadnog Nila koji joj je prenio zaraženi komarac.

Zbog teške bolesti, posljednjih nekoliko mjeseci provela je u teškom stanju boreći se za život. Iako joj je u bolnici Sjedinjenim Američkim Državama pružena najbolja moguća lijekarska pomoć, bolest je, nažalost bila jača.

Inače, virus Zapadnog Nila, koji jedan je od brojnih članova roda Flavivirus i porodice Flaviviridae, spada u raznoliku grupuvirusa pod zajedničkim nazivom 'arbovirusi'. Tim terminom obuhvaćeni su virusni uzročnici koji se na čovjeka prenose putem vektora, tzv. hematofagnih člankonožaca (artropoda). 

Virus je otkriven 1937. godine u uzorku žene iz regije Zapadnog Nila u Ugandi. U epidemiji među starijim pacijentima u Izraelu 1957. godine prepoznat je kao uzrok meningitisa (upale moždanih ovojnica) i encefalitisa (upale mozga) kod ljudi. Otad se ova bolest proširila po gotovo čitavom svijetu, uključujući Afriku, Europu, Bliski Istok, središnju Aziju te SAD. 

Prenosi se na ljude preko uboda inficiranog komarca. Virus je dosad izoliran kod 43 vrste komaraca, a najčešće kod roda Culex, ali i kod Aedes albopicitusa i Anophelesa, triju vrsta koje su prisutne i na našem području. Komarac se zarazi kad ubode pticu koja je zaražena virusom. 

Čovjek se ne može zaraziti virusom u kontaktu s oboljelom osobom, niti postoji dokaz da krpelji ili drugi insekti prenose virus Zapadnog Nila. 

Inkubacija bolesti traje u prosjeku između pet i 15 dana, a većina infekcija događa se tokom vrućih ljetnih mjeseci i rane jeseni. Otprilike 80 posto zaraženih osoba nema nikakvih simptoma, što se poglavito odnosi na ljude koji obitavaju u područjima gdje se zaraza virusom Zapadnog Nila učestalo javlja. 

Simptomi groznice su intenzivne glavobolje, ukočeni vrat, bol u mišićima, dezorijentacija, ali i slabljenje i mučnina

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije