Otišao je jedan od najvećih nogometaša regiona: Preminuo Dragoslav Šekularac

Radiosarajevo.ba
Otišao je jedan od najvećih nogometaša regiona: Preminuo Dragoslav Šekularac
Starsportphoto / Dragoslav Šekularac

Dragoslav Šekularac, druga zvijezda Crvene zvezde i bivši fudbalski reprezentativac Jugoslavije, preminuo je u 81. godini.

Čovjek koji se igrao loptom, koji je sa njom mogao da uradi gotovo sve, otišao je sa ovog svijeta, u kome je sa pravom stao u red nezaboravnih i posebnih, piše Blic.

Već sa 16 godina zabilježio je i prvi nastup u crveno-bijelom, a godinu dana kasnije i u reprezentativnom dresu, što samo govori o talentu koji je bio uočljiv još tada. Šeki je sa loptom mogao sve, ili tačnije, mnogo više nego što su to drugi umijeli. Za Crvenu zvezdu je od 1955. do 1969. godine nastupao 460 puta i postigao 159 golova, osvojio sedam titula i pet kupova,

"Igrao sam stotine utakmica, ali mi je najbolja utakmica u životu bila protiv Štutgarta. Pobijedili smo sa 4:2, a meni je sve uspjevalo. Sjećate se onog prebacivanja preko glave, pa kroz noge, pa mog nestašluka da izađem na atletsku stazu, da sjednem, dođem do golmana, razgovaram sa njim. Mogu da kažem da je igrač koji me je čuvao napustio fudbal poslije toga. U dresu sa državnim grbom pamtim pobjedu protiv Engleza od 5:0, pa srebro na Evropskom prvenstvu u Francuskoj, moj najljepši gol u karijeri protiv Južne Koreje, pa druženje sa Galićem, Kostićem i Milutinovićem. Vrijeme se ne može vratiti, ali ću se zauvijek sjećati svega što sam doživio u fudbalu",  pričao Šekularac.

A priča o njemu je bilo i biće. "Šeki" nije bio bilo ko u fudbalu u regionu. Ni u srbijanskom, ni u svjetskom. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije