Izbjeglica iz BiH postao student na prestižnom američkom univerzitetu

K.S.
Izbjeglica iz BiH postao student na prestižnom američkom univerzitetu
Slika Merisa Šarića dok je bio beba u velikoj majici Univerziteta Washington, koju je dobio na poklon od svog oca, još uvijek se nalazi u njihovoj kući u St. Louisu.

Ova slika ima novo značenje za Merisa, koji sada ima 18 godina, jer je upravo postao student i pridružio se budućim kolegama u kampusu Univerziteta Washington. Cijeli život Meris je želio studirati baš na ovom univerzitetu.

Njegova porodica duboko je povezana sa Univerzitetom Washington što je dalo dodatni značaj da Meris bude primljen u ovu prestižnu, privatnu školu.

Šarićev otac dio je ekipe koja održava univerzitet i radi kao domar od 2001. godine. Nekoliko drugih rođaka također radi na univerzitetu.

meris-saric-zuhdija-saric.jpg - undefined

Meris i njegov otac Zuhdija Šarić   Foto: St. Louis Post-Dispatch

Vidite ove velike, dugačke hodnike. Osjećate se kao da ste u nekom filmu, u onim scenama kada dijete dolazi na fakultet i želi imati uspješnu priču. Takvu priču sada pišem za sebe”, rekao je Meris.

Šarić nije uzeo zdravo za gotovo to što je primljen na ovaj prestižni univerzitet. Dok je bio beba, zajedno sa porodicom doselio se u St. Louis iz izbjegličkog kampa u Hrvatskoj. U Hrvatsku je stigao preživjevši genocid u Bosni, piše St. Louis Post-Dispatch.

Ja sam prvo dijete koje u familiji koje će studirati na fakultetu. To nije običan fakultet”, rekao je Šarić.

meris-saric-kao-beba.jpg - undefined

Meris (desno) kao beba u izbjegličkom kampu u Hrvatskoj  Foto: St. Louis Post-Dispatch

On se prošle sedmice uselio u jednu od soba kampusa.

meris-hodnik-useljenje.jpg - undefined

Meris u hodniku Univerziteta Washington Foto: St. Louis Post-Dispatch

Meris je završio Bayless srednju školu i jedan je od šestorice novih studenata na Univerzitetu Washington. Program trogodišnjeg školovanja kreiran je na Univerzitetu Washington uz pomoć privatnih donacija za odlične učenike koji dolaze iz siromašnijih porodica.

Studenti i njihove porodice uče sve od popune dokumenata za finansijsku pomoć do organizacije vremena.

meris-majka-pozdrav.jpg - undefined

Meris se pozdravlja sa majkom   Foto: St. Louis Post-Dispatch

Prije samog studiranja oni moraju proći program pripreme, a uglavnom se radi o studentima koji su završili državne srednje škole.

Direktor programa pripreme studenata Leah Merrifield kaže da 98 posto polaznika programa su prve osobe iz tih porodica koji studiraju na fakultetu i da je riječ o domaćinstvima koja godišnje imaju tek 30.000 dolara primanja.

 

meris-useljenje1.jpg - undefined

Meris prilikom useljenja u kamp Univerziteta Washington   Foto: St. Louis Post-Dispatch

Meris kaže da je sve počelo kada je jedan pzonanik iz Gateway STEM srednje škole mu sugerirao da pogleda program. On je proveo jednu godinu ovoj srednjoj školi prije nego je prešao Bayless.

kamp-univerziteta-washington.jpg - undefined

Kamp Univerziteta Washington  Foto: St. Louis Post-Dispatch

Kada došao trenutak da aplicira, nakon što je nominiran, Meris je napisao esej o tome da je prvi student u svojoj familiji i kako će se sve to odraziti na njegove ukućane.

Zajedno sa drugim kolegama provest će između dvije i tri sedmice u kampusu, učeći tehnike pisanja, slušati predavanja i prisustvovati seminarima.

meris-majka2.jpg - undefined

Meris sa majkom Foto: St. Louis Post-Dispatch

Mislio sam da će to biti dosadna ljetna škola. Ostao sam zatečen”, izjavio je Šarić.

Jedan od seminara održao je akademik sa Univerziteta Washington Holden Throp. To predavanje ostavilo je veliku impresiju na Šarića.

“Za mene lično sjediti ispred Thorpa i slušati, pitao sam se: ‘Kako sam mogao nešto naučiti od čovjeka poput njega’”, ispričao je Meris.

meris-saric-tyrin-truong.jpg - undefined

Meris i njegov cimer Tyrin Truong    Foto: St. Louis Post-Dispatch

Spomenuo je da je predavanje bilo o tome kako premostiti sumnje u samog sebe. Meris je razmišljao o tome šta će drugi reći o njemu u novom kampusu. Ljudi bi mogli pomisliti da on dolazi iz bogate porodice.

“Ako bi me pitali, reći ću im da su moju roditelji sačuvali svaki cent kako bi priuštili jedan semestar na Univerzitetu Washington”, kazao je Šarić.

mele-saric-meris-saric.jpg - undefined

Meris u svojoj sobi u kampusu    Foto: St. Louis Post-Dispatch

Najjeftinija opcija za Merisa bio je Univerzitet Washington, jer njegov otac tu radi, a njegova porodica nikada se nije osjećala tako ponosno.

Merisov otac, Zuhdija Šarić je uzeo godišnji odmor kako bi sinu pomogao da se useli.

Djeca profesora studiraju ovdje. Oni znaju šta mogu očekivati i šta je potrebno sve imati da bi se upisao na fakultet. Moj otac se našalio i rekao: ‘Radim ovdje i imam neka znanja’. Shvatio je da mi ne može pomoći kao što druga djeca imaju pomoć. To je ono što mene motivira”, kaže Meris.

Šarić je motiviran jer želi izgraditi ime za sebe i svoju porodicu i studirat će političke nauke, nakon toga vjerovatno i pravo.

Meris je sjajan primjer djeteta koje je pohađa ljetnju školu u okviru pripremnog programa. Stekao je veliko samopouzdanje i zna zašto je on baš ovdje”, zaključio je Merrifield.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije