Ona je prva rekla kako se u BiH dešava genocid: Sjećanje na junakinju Susan Sontag (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Ona je prva rekla kako se u BiH dešava genocid: Sjećanje na junakinju Susan Sontag (VIDEO)

Američka autorica, profesorica, esejistkinja, publicistkinja i aktivistkinja poznata po svom angažmanu za ljudska prava i kritici vlade Sjedinjenih Američkih Država, te velika prijateljica Bosne i Hercegovine i Sarajeva, Susan Sontag, umrla je na današnji dan, 28. decembra 2004.

Rođena je u New Yorku 1933. godine. Njeno obrazovanje bilo je raznovrsno. Nakon studija književnosti u Chicagu prelazi na Harvard gdje magistrira filozofiju, a 1957. osvaja stipendiju za jednogodišnji studij na Oxfordu. Međutim, smetao joj je tamošnji seksizam, pa odlazi na studij u Pariz gdje se trudi uključiti u francusko filmsko stvaralaštvo, filozofiju i pisanje.

U Pariz odlazi sa 24 godine, a ondje upoznaje dramsku spisateljicu Mariu Irene Fornes s kojom započinje svoju drugu vezu koja je obilježila njenu ranu zrelu dob. Nakon zajedničkog života s Fornes bila je s još nekoliko žena, no zasigurno je najvažnija njena veza s fotografkinjom Annie Leibovitz, s kojom je provela cijelu deceniju prije svoje smrti.

Izuzetno mjesto u socijalnoj, kulturnoj i umjetničkoj kritici Susan Sontag zaslužila je svojim djelima u kojima je problematizirala "elitnu" kulturu i analizirala odnos moralnih i estetskih ideja. Književni opus Susan Sontag obuhvata četiri romana, nekoliko drama i devet kritičkih eseja. Napisala je i režirala četiri dugometražna filma; njen posljednji roman posvećen je prijateljima u Sarajevu.

Veliki značaj ostavila je u Sarajevu gdje je 1993. usred opsade grada režirala Beckettovu dramu Čekajući Godota, s predstavnicima zaraćenih strana kao glumcima.

Tako je Susan svijetu poslala simboličnu poruku da Sarajevo čeka pomoć, čeka Clintona, tadašnjeg predsjednika SAD-a. O ovoj predstavi napisano je više knjiga, studija i doktorskih disertacija. Susan Sontag je nekoliko puta za vrijeme rata dolazila u Sarajevo, te se tako pokazala istinskom prijateljicom grada pod opsadom. Živjela je kao i drugi, hranila se kao i građani Sarajeva.

Prva je kazala kako se u našoj zemlji dešava genocid, a sjećamo se i njene rečenice: „Onaj ko ostane neutralan u ovom ratu je gov*o.“

Posthumno je proglašena počasnom građankom Sarajeva i po njoj je nazvan trg ispred Narodnog pozorišta.

Kao aktivistkinja za ljudska prava, preko dvije decenije Sontag je vršila dužnost predsjednice američkog PEN-a, međunarodne organizacije posvećene slobodi izražavanja i unapređenja književnosti, u sklopu koje je vodila niz kampanja u ime progonjenih i zatočenih pisaca.

Susan Sontag je umrla u New Yorku u 71. godini, nakon duge borbe s leukemijom. Iza sebe je ostavila stotinu bilježnica i dnevnika koji dočaravaju njen intelektualni svijet, prožet dilemama, emocijama i strašću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije