Omaž velikom pjesniku: Mostarac otpjevao "Što te nema" na engleskom

S. H.
Omaž velikom pjesniku: Mostarac otpjevao "Što te nema" na engleskom
Foto: Privatni album / Mak Kalem

Mostarski kantautor Mak Kalem odao je počast velikom pjesniku svog grada otpjevavši njegovu pjesmu "Što te nema" na engleskom jeziku.

Jednu od najvažnijih i najpopularnijih pjesama Alekse Šantića koju je napisao 1897. godine već su otpjevali Jadranka Stojaković, Himzo Polovina, Ibrica Jusić, Branimir Štulić, Mostar Sevdah Reunion, a sada i njegov sugrađanin Mak.

"Ovu pjesmu je, kao sevdalinku, pjevao Himzo Polovina, kojeg posebno cijenim i rado slušam. Njegov način izvođenja sevdalinki izuzetno mi je drag. Istu pjesmu je obradila i Jadranka Stojaković, koju sam uvijek rado slušao. Volim njenu muziku, budi u meni posebne emocije. Jadranka Stojaković je ovu pjesmu snimila i na japanskom jeziku. Oba ova umjetnika pjevala su istu pjesmu, svako na svoj način, ali podjednako lijepo. Dočarali su nam Hasanaginu tugu i čežnju. To me inspirisalo. Snimio sam je na engleskom da bih je približio i onim ljudima koji ne govore naš jezik. Želio sam podijeliti s njima onu posebnu emociju koju ova pjesma budi, melanholiju koja je svojstvena našem podneblju", rekao je za Radiosarajevo.ba ovaj mostarski kantautor.

Njegova obrada ove pjesme već je naišla na brojne pozitivne reakcije na društvenim mrežama i u bh. javnosti.

"Reakcija publike je uvijek ista,  iznenađeni su interpretacijom i bojom glasa, ali moram priznati da su kritike uglavnom pozitivne. Ideja je mnogo i mislim da ću pisati i snimati dok god one budu pristizale", prokomentirao je Mak.

Spot za ovaj singl sniman je u Karlovcu i okolini. Za produkciju spota zaslužan je Tvrtko Vidokk.  

Svojevrsna je ovo najava Makovog novog  albuma "Ludus" koji bi trebao izaći sredinom novembra ove godine. 

Nakon promocije prvog albuma ''Sapere aude'' (koji je izdao sa bendom Jester's Play) i brojnih nastupa u BIH i regionu, Mak izdaje i drugi album koji će uskoro biti dostupan svim slušaocima koji prate njegov rad.

"Pjesme na novom albumu su, po mom mišljenju, zrelije od pjesama sa prethodnog albuma. Prvi album je snimam sa bendom, pa sam kao autor morao prihvatiti aranžman i zvuk i osloniti se na neke standarde koji već odavno postoje u svijetu popularne muzike. Ovaj album je solistički, znači vokal praćen sirovim zvukom gitare", pojasnio je Mak za naš portal.

Album ''Ludus'' sniman je u NLO studio-u (LEMON PRODUCTION) kod producenta Srđana Sekulovića Skansija. ''Ludus'' čini 8 pjesama među kojim je i ''Where are you''.

Mak nam je otkrio i kako bi uskoro trebao izaći drugi spot za pjesmu ''Fool's journey'', zatim i kompletan album ''Ludus''.

"Osim pjesama spremam još neke zanimljivosti koje ću objaviti kad izađe novi album. Nakon promocije albuma što više svirki", otkrio je mostarski kantautor Mak Kalem za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije