Oliver Dragojević za Radiosarajevo.ba: O Sarajevu, notama i tajnama

Radiosarajevo.ba
Oliver Dragojević za Radiosarajevo.ba: O Sarajevu, notama i tajnama
Facebook / Oliver Dragojević (Official Facebook)
Slavni i sjajni splitski muzičar Oliver Dragojević ponovo stiže u Sarajevo, ali ovog puta u kombinaciji s drugim najslavnijim sugrađaninom - Gibonnijem.

Uoči koncerta u Zetri koji je najavljen za Dan žena - 8. mart, Oliver Dragojević odvojio je vrijeme za Radiosarajevo.ba, te za naše čitatelje i slušatelje odgovorio na nekoliko pitanja.  

Nije neobično da jednog od najcjenjenijih i najuspješnijih muzičara svih vremena na ovim prostorima vežu uz romantiku. Na početku razgovora ističe da je on u grupi pjevača koji pjevaju za Dan žena, za Valentinovo...

"Vežem se za romantiku i ne smeta mi to nikako", kaže nam Dragojević.

Sigurni smo da mnogi na spomen Olivera Dragojevića pomisle na more, valove, barku, ljubav... 

"Najmanje sam za to zaslužan ja, to su mama i tata", kroz osmijeh kaže Oliver koji je rođen u Veloj Luci na Korčuli, te se nastavlja prisjećati svojih početaka:

"Cijela obitelj bila je sastavljena od muzičara. Iako u Veloj Luci nije bilo muzičke škole, meni nije bio problem, jer smo se odmah preselili u grad. Kao dijete sam pokazivao želju za glazbom. Htio sam svirati klavir, a dali su mi violinu, ali meni se violina nije baš sviđala i nisam htio vježbati. Tako sam se vratio na klavir."

Konstataciju da je to već tada bila dobra odluka, s obzirom na to da je on danas najveći predstavnik vokalno-klavirske muzike u našoj regiji, Oliver prekida:

"Teško je reći najveći. To se sve radi kako se osjeća, to su emocije."

A na spomen emocija, pitali smo Olivera koliko je bitno da sa skladateljima pjesama postigne zajednički jezik, da bi to što pjeva bilo potpuno iskreno?

"Imam sreće što mi autori uvijek donesu i kažu - izaberi. Onda uvijek odaberem nekako prema tom svom afinitetu, blisko meni, učestvujem u priči", otkriva nam Oliver.

No, kada se vratimo u prošlost, karijera Olivera Dragojevića počinje '60-­ih godina kada nastupa kao klavijaturista i pjevač sa splitskim sastavom Batali. Njegova solo karijera krenula je 1974. kada na Splitskom festivalu osvaja prvu nagradu publike pjesmom Ča će mi Copacabana.

Slijedi period saradnje sa Zdenkom Runjićem koja je trajala do Runjićeve smrti 2004. godine. Zajedno su uradili oko 200 pjesama, a kako nam otkriva Oliver, sjećanja ne blijede.

"Bili smo jako dobri, sjećam se, nedostaje mi, kao i mnogo dragih ljudi meni, Kemal Monteno, Davorin Popović... proveli smo pola života zajedno. Nismo često bili zajedno, ali ipak...", prisjeća se Oliver.

Kroz muzičku karijeru brojne su saradnje, a Oliver svoj krug kao da zatvara s Gibonnijem, najnovijim albumom Familija. Gobonni je između ostalih, autor jedne od Oliverovih najpoznatijih pjesama - Cesarice.  

"Gibo je tip vrlo blizak meni, iako ne generacijski, ali mi nemamo dilema u sporazumijevanju. Ono što mu je na umu to mu je na drumu. Napiše pjesmu, ja kažem samo - ova je dobra. Nemamo problema", priča nam slavni Dragojević, a mi ga molimo da se prisjeti kako je Gibonnijeva Cesarica dospjela u "njegove ruke":

"Tu pjesmu Gibo nije namijenio meni. Zapravo donio ju je Zdenku Runjiću za Splitski festival. A kako smo Zdenko i ja živjeli u istoj zgradi, imao sam priliku da preslušam sve pjesme. Kad sam je čuo, rekao sam -  ovu ću ja. A oni su je bili namijenili Vinku Coci. Siguran sam da bi i u njegovoj izvedbi zvučala dobro, ali slučaj je htio drugačije", prisjeća se Oliver. Cesarica je danas jedan od simbola njegovog opusa.

Nakon otkrivenih tajni, pitali smo Olivera da nam otkrije i tajnu splitske muzike? Kako to da muzika koja dolazi iz ovoga grada prevazilazi žanrove, koje god da je vrste u njoj osjećamo jednu prepoznatljivu notu, bilo da je riječ o hip-hopu, vokalnim baladama, rock bendovima...? 

"Mislim da je to jedan opušten, mediteranski stil, koji nije forsiran. Nekako čini ugođaj koji je ljudima drag, opuštanje. Izgleda mi kao da dođete na more u uvalu, i neko vam svira. Intimna atmosfera", govori nam Dragojević.

Na spomen mora, Oliver nam kaže da rado ode na barku. Njegovom slobodnom vremenu se ipak najviše raduju oni koji ga zovu - dida. Kako njegovi unuci reagiraju na to da je njihov dida poznati umjetnik, pjevaju li njegove pjesme? 

"Nisu oni svjesni toga, to što oni vide na plakatu, to je neko drugi, a kad mene vide, to sam ja - dida. Najbolji je ovaj normalni dida", kaže nam Oliver.

Za kraj, uz poziv na odlično druženje u sarajevskoj Zetri, Oliver Dragojević otkriva šta misli o Sarajevu:

"Bit će na koncertu pisama koje inače pivam, bit će lipo. Veselim se, Sarajevo je ludilo grad", kaže Oliver Dragojević, te dodaje da, za razliku od mnogih koji u ovom gradu pojedu obaveznu porciju ćevapa, on voli sa Sarajlijama pojesti koju "lipu ribicu".

S nestrpljenjem očekujemo 8. mart da čujemo dva splitska velikana na istoj sceni, na koncertu u sklopu turneje Familija

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije