Oggi Tomić za Radiosarajevo.ba: Kako je nastao film Sarajevske ruže

V.A.Z. i J.Ć.
Oggi Tomić za Radiosarajevo.ba: Kako je nastao film Sarajevske ruže
Roger Richards, režiser iz Amerike u saradnji s bh. producentom i rediteljem Oggijem Tomićem završava film "Sarajevo Roses" (Sarajevske ruže).

Sarajevo roses je filmski esej ispričan kroz priču pet različitih osoba koji govore o utjecaju rata na živote ljudi.

Za portal Radiosarajevo.ba Oggi Tomić je otkrio kako je došlo do ideje za film i njegovog učešća u tome.

"Roger mi je prišao prije nekoliko godina kada sam radio na mom dokumentarcu da se pridružim timu kao producent te kinematograf. Također, Roger je osoba koju sam upoznao 1994. kada je fotografirao po Sarajevu i stupili smo u kontakt početkom Facebook ere", govori na početku naš sugovornik.

Film je kontekstom povezan s njegovim prethodnim filmom Finding Family, a da li će i dalje autorski djelovati unutar teme ratnog Sarajeva, odgovara:

"Gledam da se odmaknem od te priče, jer naš grad i država imaju mnogo pozitivnih priča koje tražim za sljedeći dokumentarac, siguran sam, narod kao i ja želi gledati prema pozitivnoj budućnosti i životu, a ne stalno misliti o 90-im".

Ovaj film prihvatio je zbog toga što se počeo snimati prije 22 godine i želio je pomoći Rogeru da projekt privede kraju i prikaže našoj publici.

"Film nije povezan s mojim dokumentarcem. Ovo je pod direktorskom palicom Rogera", ističe Tomić.

Kakvo je za vas bilo iskustvo raditi i razgovarati s osobama koje su, kao i vi, preživjele opsadu?

"Bilo je jako zanimljivo upoznati čelistu Sarajeva za vrijeme snimanja te Sandu i mnoge druge koji su učestvovali u snimanju", govori naš sugovornik i dodaje kako mu učestvovanje na Sarajevo Film Festivalu pričinjava veliko zadovoljstvo.

Podsjećamo, premijera filma planirana je za august ove godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije