Novinar iz RH: Kolindini potezi u BiH temeljito pripremani, HDZ slavi Herceg-Bosnu

Radiosarajevo.ba
Novinar iz RH: Kolindini potezi u BiH temeljito pripremani, HDZ slavi Herceg-Bosnu
Foto: Total.hr / Denis Romac

Ugledni hrvatski novinar, odnedavno komentator zagrebačkog Večernjeg lista Denis Romac kaže za Radiosarajevo.ba da nedavna posjeta hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović tokom koje je otvoreno ignorirala zvanično Sarajevo, upućujući oštre poruke, kao i veličanje Slobodana Praljka osuđenog za ratne zločine nije nikakav gaf ili eksces već dio pripremljene strategije za zadobivanje podrške glasača u našoj zemlji.

Piše: F. V.

„Iako je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i u vrijeme kada je objavljena pravomoćna presuda Slobodanu Praljku i ostalima u predmetu Herceg-Bosna dovodila u pitanje tu presudu, najnovije odavanje počasti Praljku, osuđenom ratnom zločincu, ipak, valja promatrati ponajprije u kontekstu predizborne kampanje i činjenice da bi izborna utrka mogla biti vrlo tijesna i da će glasovi iz BiH možda odlučivati o pobjedniku predsjedničke utrke“, kaže Romac, inače dugogodišnji novinar riječkog Novog lista.

Stoga je, smatra Romac, pogrešno njezine izjave vezane za BiH u posljednje vrijeme, od one o Hrvatskoj do Kupresa do ove o Praljku, ili pak njezinog ustrajnog zaobilaženja Sarajeva, promatrati samo kao puke gafove, ekscese ili incidente.

„Riječ je, naime, o namjernim, pripremljenim i dobro promišljenim izjavama i potezima, kojima je cilj pridobiti potporu onog dijela hrvatskog biračkog tijela u BiH koji se solidarizira s Herceg-Bosnom i kojemu je bilo kakva Bosna i Hercegovina nepodnošljiva i neprihvatljiva. Osim toga, takve izjave i nastupi odlično se uklapaju u recentnu politiku HDZ-a BiH. Riječ je o sestrinskoj stranci HDZ-a, koja ponovno otvoreno slavi Herceg-Bosnu i dovodi u pitanje pravomoćne odluke Haškog suda, s obzirom na to da je Hrvatski narodni sabor u Mostaru još početkom godine donio nevjerojatnu deklaraciju kojom je 'osporio' i 'odbacio' pravomoćnu presudu Haškog suda šestorici vojnih i političkih dužnosnika Herceg-Bosne. Na tu politički šokantnu odluku, koliko znam, nije bilo ozbiljnijih reakcija izvan zemlje, kao što ih neće biti i nakon najnovijih izjava hrvatske predsjednice, što možemo objasniti činjenicom da je Hrvatska danas članica EU i da više ne osjeća nikakve obaveze prema Haškom sudu“, zaključio je Romac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije