Nermin Puškar za Radiosarajevo.ba: Dobro su nam poljuljani sistemi vrijednosti

D. Ć., H. A.
Nermin Puškar za Radiosarajevo.ba: Dobro su nam poljuljani sistemi vrijednosti
Nermin Puškar, rođeni Cazinjanin, izvrsni kantautor nepredvidive karijere, već deceniju živi i radi u Sloveniji.

U proteklim danima ponovo je došao u Sarajevo, u kojem je dugo svirao i uživao uz sarajevsku publiku, i kao frontmen grupe Knock Out uz pjesme Dani prolaze, Volim te, Umoran od dosade... 

Razlog njegove posjete glavnom gradu Bosne i Hercegovine je novi singl, koji je snimao u studiju kod svog prijatelja, producenta Mahira Sarihodžića. Za Radiosarajevo.ba Nermin otkriva da će premijera nove pjesme uslijediti na ljeto.

Otkuda da snima baš u Sarajevu? Kaže, tu najbolje pjeva, te nastavlja:

"Sarajevo je moja unutarnja duboka priča, naravno da mi ova sredina u kojoj sam proveo deset godina vrlo intenzivnog i kreativnog i emocionalnog života, prilično konstruktivnog za ono čim se bavim, oživi te segmente i pozitivno utječe na moju kreativnosti, te mi dobro dođe."

Nova pjesma koju snima je i "stara".

"To mi je najzanimljivije. Imaju te nove pjesme, ljubljanskog perioda trenutnog, a sada radim staru, davno spremljenu. Ostalo mi je dosta pjesama, nisam izdavao mnogo u posljednjih deset godina.

No sada uživam, želim da radim, i da snimim te pjesme koje su mi ostale. Mislim da je novi singl nešto što će se dopasti i onima koji su me voljeli iz vremena benda, a poslije i u početku moje solo karijere.", govori nam jedan od najboljih vokalnih solista poslijeratne pop scene u BiH i veoma plodan autor. 

Nije bio mnogo aktivan na muzičkoj sceni, ali je bio aktivan na mnogim drugim poljima.

"Ja sam k'o aplikacija, silom prilika smo mi muzičari trenutno u situaciji da moramo raditi dosta stvari da bismo živjeli od muzike. Radim profesionalno kao gitarista i studijski muzičar, a prije svega dosta autorskog radim. I dan danas radim za druge, i od toga se sve više da lijepo živjeti. Smatram da se bilo gdje može živjeti od svog posla, ako je kvalitetan, ako se snađe u moru prilika, ali treba biti i sretan i dovoljno otvoren da privučeš dobre stvari", poručuje Puškar.

Nermin je, osim talentiran, i obrazovan, a za njega je, kako kaže to "muzička higijena".

"Imam takav odnos prema muzici - ništa ne radim polovično. Smatram da moraš biti do daske ili nemoj. Ako ne, onda neka ti bude hobi, jer ako si dobar liječnik, ili pravnik kao moj brat i uz to harmonikaš fantastičan, neka ostane muzika hobi.  Brat i ja smo zajedno odrastali i ne razlikujemo se talentom. No, muzička akademija je doprinijela odnosu prema muzici, aranžmanima... pogotovo danas kada su dobro poljuljani sistemi vrijednosti", poručuje Nermin.

Nismo ovaj razgovor mogli završiti bez spomena Knock Outa- kako Puško kaže, njegova najdražeg benda.

"I danas sretnem ljude kojima naše pjesme poprave dan, a to je najljepše što možete čuti, i kad kažu da je ovo što radimo plemenito. Doktori spašavaju živote, a tako i mi muzičari, ako nema te neke duhovne osnove da je ovo nekome uljepšalo dan, onda to nema svrhe", poručuje Nermin Puškar za Radiosarajevo.ba.

Pogledajte atmosferu iz studija Radiosarajevo.ba, uz gitaru i Nermina Puškara:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije