Nenad Stazić: Ovo je izraz bezobrazluka, i ja bih glasao za Komšića

Radiosarajevo.ba
Nenad Stazić: Ovo je izraz bezobrazluka, i ja bih glasao za Komšića
Foto: Novi list / Nenad Stazić

To je izraz bezobrazluka i šteti hrvatskom ugledu, kazao je u razgovoru za Radiosarajevo.ba Nenad Stazić, dugogodišnji zastupnik Sabora Republike Hrvatske  govoreći o deklaraciji Hrvatskoga sabora o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini i europskom putu Bosne i Hercegovine o kojoj se danas raspravljalo u najvišem zakonodavnoj instituciji te susjedne nam zemlje.

Sramna politika

Stazić je danas kao zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Hrvatske u Saboru RH, prilikom rasprave o ovom dokumentu, demaskirao hrvatsku politiku prema BiH i privukao pažnju domaće i međunarodne javnosti svojim ocjenama. U međuvremenu već sedmicama traje otvorena diplomatska agresija RH prema BiH, kako u institucijama RH, tako i pred tijelima Europske unije.

Piše: Faruk Vele 

Iako se o deklaraciji jutros trebalo raspravljati i na Odboru za vanjsku politiku, on je odgođen za sutra.

Burno u Saboru Hrvatske gdje se raspravlja o položaju Hrvata u BiH

Prema mišljenju Stazića ova deklaracija nema nikakvog smisla, te neće "nikakvog dobra donijeti". Veli da je prva verzija dokumenta čak bila grublja, ali je ublažena najvjerojatnije pod utjecajem premijera RH Andreja Plenkovića. No, dodaje, ona ostaje to što je bila.

"Deklaracija može imati jedno loš učinak i izazvati štetu ne samo Hrvate u BiH, nego i za Republiku Hrvatskoj, jer će to u međunarodnoj javnosti biti ocijenjeno kao eklatantno miješanje u poslove druge zemlje. Kao što ona i jeste. Kada god se Hrvatska miješala u bosanske stvari, Hrvati su loše prošli. Hrvati su tamo preživjeli Osmansko carstvo, možda najviše zahvaljujući mudroj politici bosanskih franjevaca koji su priznali osmansku vlast, plaćali porez itd.  Preživjeli su Austro-Ugarsku, preživjeli Prvi svjetski rat, prvu Jugoslaviju, Drugi svjetski rat. U drugoj Jugoslaviji im je bilo najbolje jer su živjeli bratstvo i jedinstvo, jer su se ženili sa druga dva naroda, zajedno slavili blagdane sve tri naroda. Jer su živjeli u slozi", govori Stazić za Radiosarajevo.ba.

Podsjećajući na bližu historiju, Stazić ističe da je potom došlo "miješanje HDZ-a i Franje Tuđmana u poslove BiH, te osnivanje Herceg-Bosne i HVO-a".

"Sve je to bila pogreška, kao i rat sa Bošnjacima, ratni zločini, Ahmići, rušenje Starog most.... To je dobilo potvrdu u Haagu i te haške presude će ući u povijest. One će ući u povijesne udžbenike i nikad ih nitko odande izbaciti neće. One će biti svjedočanstvo jednog sramotnog ponašanja Hrvatske, HDZ-a i Franje Tuđmane", naglasio je Stazić.

Podsjetio je da su tri bivša visoka predstavnika, odnosno predstavnika EU, vrlo glasno osudila miješanje Hrvatske u unutarnje stvar susjedne države.

"Ja se pitam kako bi bilo kada bi bilo koja skupština bilo koje druge zemlje na ovaj način raspravljala o Hrvatskoj. Što bi napravila državna politika RH? Da se, recimo, raspravlja o skupštini Srbije o izborom zakonu u RH", upitao se Stazić.

Na pitanje šta se krije iza snažne hrvatske inicijative prema BiH, vrlo radikalne politike koja podsjeća na onu iz devedesetih, te je li u pitanju neka tajna agenda realizacije ratih politika, Stazić kaže:

"Ne. Ovo sada se dešava zbog prilika unutar HDZ Hrvatske. Dakle, radikala u HDZ-u je uvijek bio, i to ne malo, i devedesetih godina. Oni su slijedili pogrešnu Tuđmanovu politiku zbog koje su i Stjepan Mesić i Josip Manolić izašli iz HDZ.  Nisu se slagali s tom politikom, kao i mnogi drugi ovdje. Ti radikali su ostali u HDZ-u. Sada imaju premijera Plenkovića koji nije radikal, nije to nikada ni bio, niti dolazi iz takve obitelji. Ali, ovi desni radikali, oni se smiriti ne mogu. Ovo je njihov pokuša da kažu i Plenkoviću i ostatku HDZ - to je HDZ i to je hrvatska vlada. Jednako radikalna i jednako tuđmanovska kao što je bila devedesetih", navodi Stazić.

Odakle mu "vilušina"?

Govoreći o izboru Željka Komšiću, Stazić za naš portal naglašava da je on biran po Ustavu i izborom zakonu BiH, a ne nametnut.

"On je Hrvat. Njima se ne sviđa što nije iz HDZ. Čovjek je izabran! Što misle da bilo tko iz  bilo koje druge zemlje osporava izbor Plenkovića? Da sam u BiH, i ja bih glasova za Željka Komšića", ističe iskusni hrvatski političar.

Uvjeren je da Hrvati nisu htjeli glasati za Čovića u najvećoj mjeri.

"Odakle i od čega je napravio onakvu "vilušinu"... To je sve pokradeno, i to od tih od kojih očekuje glasove", naveo je.

Upitan da li očekuje da Europska unija i službeno upozori RH, kao svoju članicu, Stazić je rekao da to ne zna, ali da EU sigurno reagirala preko tri bivša visoka predstavnika.

Tako se međunarodna politika izražava. Prvo neformalno malo, a onda ako treba - i formalno. Ne znam što će uslijediti. Ali, svakako, šteti hrvatskom ugledu", zaključio je Stazić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije